Çin’deki maden kazaları ölümlerinde en önemli sebep çıkar ilişkisi

Dünyada maden kazaları ve buna bağlı ölümlerin en çok olduğu Çin'de, alınan önlemlerle maden kazalarındaki ölümlerde üçte bir azalma görüldü. Ancak yeterli güvenlik önlemlerinin alın(m)amasındaki anahtar nedenin maden sahipleri ile...

Google Haberlere Abone ol
Çin’deki maden kazaları ölümlerinde en önemli sebep çıkar ilişkisi

Dünyada maden kazaları ve buna bağlı ölümlerin en çok olduğu Çin'de, alınan önlemlerle maden kazalarındaki ölümlerde üçte bir azalma görüldü. Ancak yeterli güvenlik önlemlerinin alın(m)amasındaki anahtar nedenin maden sahipleri ile hükümet yetkilileri arasındaki çıkar ilişkisi olduğu belirtildi.

Kömür madeni kazalarının sıklıkla görüldüğü Çin'de işyeri güvenliği kuralları genellikle göz ardı ediliyor. Çin'deki kömür madenlerinin çoğunun gerekli standartları taşımadığı ve enerjiye olan ihtiyaçtan dolayı aşırı üretime göz yumulduğu ileri sürülüyor. Çin'deki 16 bin kömür madeninin yüzde 80'inin düzensiz işletildiği kaydediliyor. Kazaların çoğu, vantilatör ve yangın kontrol ekipmanlarının bulunmayışı gibi madenlerdeki güvenlik önlemlerinin olmayışına bağlanıyor.

ÇİN’DE ENERJİNİN YÜZDE 70’İ KÖMÜRDEN ELDE EDİLİYOR

Çin iki tür maden bulunuyor. Bunlardan genellikle daha güvenli olduğu düşünülen, büyük devlet madenleri, ikincisi ise ölümlerin daha fazla olduğu özel şirketlere ait küçük madenler.

Çin’de enerjinin yüzde 70’i halen kömürden elde ediliyor. 2030’a kadar da Çin’in enerji ihtiyacının yüzde 53’ünü karşılayacağı kaydediliyor. Dolayısıyla kömüre olan talepten dolayı bazı maden sahipleri, güvenlik standartlarını hiçe sayarak, daha fazla para kazanmak için kapasite üstünde üretim yapıyor. Ülkedeki bir diğer gerçek ise kötü güvenlik standartları nedeniyle kapatılan madenlerin yeniden kaçak olarak yeniden açılması.

Yapılan yeni bir araştırmada da tüm bu kanunsuzlukların arkasında maden sahipleri ile yerel hükümet yöneticileri arasındaki ilişkinin yattığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, Çin’de ‘’siyasi bağlantıları’’ olan maden sahiplerinin madenlerindeki kazalarda ölenlerin sayısının ‘’bağlantısı’’ olmayanlara oranla 5 kat daha fazla.

Çin İş Bülteni’nin 2008’de yayınladığı bir raporda ise yerel hükümet yetkililerinin madenlerin güvenliğini sağlayamamasının önemli sebebinin ise, yetkililerle maden sahipleri arasındaki karmaşık gizli çıkar anlaşması olduğu ve yetkililerin söz konusu madenlerden doğrudan ekonomik çıkar elde ettikleri vurgulanmıştı. Ayrıca bu çıkar ilişkisinin madenlerde güvenlik anlayışının çok çok ötesinde olduğu da ifade edilmişti.

Araştırmada, Çin’de kömür yataklarının zengin olduğu yerlerdeki madenlerde yapılan üretimde hükümet yetkililerinin çıkar ilişkisi gereği birbirlerini koruduğu, oluşturulan ve herkesin kabul ettiği bir ağla ‘’bir kişinin zarar görmesinin herkesin zarar görmesi’’ anlayışının hakim olduğu belirtildi.

Çin’in kömür madenleriyle zengin kuzeydeki Shanxi eyaletinde eski valisi Yu Yujun, Eylül 2007'de istifa etmek zorunda kalmıştı. Yu’nün söyledikleri ülkedeki çıkar ilişkisi gerçeğini ortaya sermişti. Yu, eyalette 4 bin kadar kaçak kömür madeni bulunduğunu ve bunların 8 adet ‘’koruyucu şemsiyesi’’ (resmi destekçi) olduğunu ve 10 bin hükümet yetkilisinin yasadışı madenciliğe karıştığını vurgulamıştı. O tarihte bir sektör yetkilisi ise valinin açıkladığı rakamların düşük olduğunu iddia etmişti.

Çin’in maden kazaları ve buna bağlı ölümleri azaltmak için aldığı kaçak madenleri kapatma ve denetimleri arttırma önlemlerinin yetersiz kaldığı ifade edilmişti.

1 TON KÖMÜRE 0,374 ÖLÜ

Çin iki tür maden bulunuyor. Bunlardan genellikle daha güvenli olduğu düşünülen, büyük devlet madenleri, ikincisi ise ölümlerin daha fazla olduğu özel şirketlere ait küçük madenler.

Çin’de 2013 yılında yayımlanan resmi bir rapora göre, 2012 yılında maden kazalarındaki ölümlerde üçte bir azalma görüldü ve çıkarılan her 1 milyon ton kömür için ortalama 0,374 kişi öldü. Bu rakam ilk kez 0,5’ten aşağı gerçekleşti.

Ancak Çin’deki maden kazalarındaki ölümler, gelişmiş ülkelerdeki ortalama 0,22 oranından 10 kat daha fazla seyrediyor. Uluslararası Kömür Ağı’nın haberine göre, 2012’de Çin’de 3,64 milyar ton kömür üretildi ve gerçek maden ölümlerinin sayısı yaklaşık 1300 civarında ve bu rakam 60 yılın en düşük rakamı.

Her ne kadar Çin’deki maden kazaları ölümleri 10 yıl önce yıllık yaklaşık 7 bin iken bu sayının üçte bir oranında azalması, bu ülkedeki kazaları sıradan olmaktan çıkarmıyor.

DÜNYA ÜRETİMİNİN YÜZDE 35’İ, ÖLÜMLERİN İSE YÜZDE 80’İ ÇİN’DE-

Çin, 2004’te dünya kömür üretiminin yüzde 35’ini gerçekleştirdi, ancak global maden kazalarındaki ölümlerin ise yüzde 80’ine sahip.

2004’ün ilk 9 ayında günde ortalama 15 kişi maden kazalarında hayatını kaybetmişti.

2004’te ülkedeki maden kazalarındaki ölümler 5 binden fazla gerçekleşmiş ve bu rakam 2003’e göre yüzde 8 daha az.

İŞTE YILLARA GÖRE ÇİN’İN BÜYÜK MADEN KAZALARI VE ÖLÜMLER-

1995’te 5 bin 990 kişi öldü

2002’de 5 bin 791 kişi öldü

2004’te 4154 kişi öldü (Ekim ayına kadar)

2008’de 3 bin 200 kişi öldü.

2011’de 1973 öldü.

Kasım 2004’te Shaanxi eyaletinin Chenjiashan madenindeki kazada 166 madenci öldü.

15 Ocak 2005’te Çin'in kuzeydoğusundaki Liaoning eyaletinde bir madende oluşan patlamada 203 kişi öldü.

18 Mayıs 2006 tarihinde Shanxi’daki Xinjing kömür madeninde 56 madenci öldü.

15 Temmuz 2006 üzerinde Shanxi’deki Linjiazhuang kömür madeninde 50 kişi öldü.

Ağustos 2007’de Shandong eyaletinin iki madenini su basması sonucu 181 madenci öldü.

6 Aralık 2007 tarihinde, Shanxi eyaletinin Hongtong ilçesindeki maden kazasında 105 işçi öldü.

28 Eylül 2008 tarihinde Henan eyaletinde 31 madenci öldü.

22 Şubat 2009’da Shanxi’nin Tunlan kömür madeninde meydana gelen patlamada 77 madenci öldü.

Ocak 2010’da Hunan’ın Xiangtan ilçesinde ez az 25 madenci öldü.

29 Ağustos 2012’de Xiaojiawan kömür madeni patlamada 45 madenci öldü.

29 Mart 2013’te Tibet’te oluşan heyelanda Gyama madeninde 66 madenci öldü.

29 Mart 2013’te, Babao Kömür madenindeki patlama 36 kişi, aynı madende 1 Nisan'daki ikinci patlamada da 17 kişi öldü.

11 Mayıs 2013’te Taozigou kömür madenindeki patlama 28 kişi öldü.

Dünyanın en büyük maden kazası Japon işgali altındaki Çin’in Mançurya bölgesinde 1942 yılında oluşmuş ve bu kazada bin 549 kişi ölmüştü.

CİHAN

Yorumlar