Çin’de yeşil çaylı, kızartılmış çörekli Ramazan sofraları

Çin’de Ramazan günleri kendine has iklimiyle geçiyor. Özellikle Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ramazan daha fazla hissediliyor. Resmi rakamlara göre Çin'de 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Müslümanlar, kendi geleneklerine...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de yeşil çaylı, kızartılmış çörekli Ramazan sofraları

Çin’de Ramazan günleri kendine has iklimiyle geçiyor. Özellikle Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Ramazan daha fazla hissediliyor.

Resmi rakamlara göre Çin'de 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Müslümanlar, kendi geleneklerine göre iftarlarını açıyor, evlerine misafir davet ediyor. Camilerde de toplu iftarlar düzenleniyor.

Aileler de Ramazan münasebetiyle evlerine misafir davet ediyor. Çin’in kuzeybatısından Pekin’e gelen Yang ailesi en mutlu günlerinden biri yaşanıyor. Çünkü; hem Ramazan, hem bu ayda aileye bir bebek katılacak. Dolayısıyla dar ve mütevazı evlerine çok sayıda akraba ve tanıdık davetli. Önce doğacak bebek için mevlit okutuluyor. Sonrasında ise iftar saati yaklaşınca yemek hazırlıkları başlıyor. Misafirler çok olunca hazırlanan yemek ise hem pratik hem de vitamin zengini Çinli Müslümanların geleneksel yemeği oluyor. İçinde ise yok yok. Evin ninesi, büyük tencerede pirinç eriştesi, yanında soğan, havuç, turp ve yeşil sebzeler ile yenebilir siyah ağaç mantarının bulunduğu sevilen yemeği hazırlıyor. Hazırlanan bu sulu yemek, önceden haşlanan ve küçük dilimlerle bölünen etlerin bulunduğu tasa konup, soslarla birlikle servis ediliyor.

İftar vakti girince önce Kur’an okunuyor ve sonrasında ise duayla oruçlar açılıyor. Oruç; Çin çayı, yağda kızartılan geleneksel çörekler, karpuz ve diğer meyvelerle açılıyor. Ana yemek yenmeden önce akşam namazı kılınıyor. Ve sonra tekrar masaya gelinip, evin ninesinin yaptığı yemek, Çin çubuklarıyla midelere indiriliyor.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan evin dedesi Yang Mali (67), ‘’Ramazan’da oruç tutup, misafirlerle oruç açmak bizim için çok önemli. Bizim için bir fırsat olan bu günde çok mutluyuz.’’ ifadelerini kullanıyor..

Bebek bekleyen evin gelini Qin Yali (Fatma) ise, ‘’Lütfu bol olan bir günde Allah’ın rızasını kazanmak için niyet ettiklerini söylüyor. ‘’Bugün ayrıca anneannemin vefat günü, bebeğimin de kolay doğması için Allah yardım eder inşallah. Bugün benim için çok anlamlı bir gün. Arkadaşları davet ettik, beraber Allah rızası için oruç tutuk, oruç tutanın duası kabul olur. Özellikle misafirlerin davetten memnun olmaları benim için çok önemli. Ramazanın bizim açımızdan bereketli geçmesini umuyorum.’’ diye ekliyor.

CİHAN

Yorumlar