Çin’de yeni H7N9 kuş gribi vakası görüldü

Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletinde insanlarda rastlanan yeni bir H7N9 kuş gribi vakası görüldüğü bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de yeni H7N9 kuş gribi vakası görüldü

Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletinde insanlarda rastlanan yeni bir H7N9 kuş gribi vakası görüldüğü bildirildi.
Resmi Xinhua ajansına göre, vakanın Nanjing şehrinde 54 yaşındaki bir kadında görüldüğü belirtildi. Hastanın tedavi gördüğü kaydedildi. İnsanlarda görülen H7N9 vakaları geçtiğimiz günlerde Zhejiang ve Guangdong eyaletleri ile Şanghay şehrinde rapor edilmişti.
Guangdong eyaletinin Shenzhen şehrinde dün yeni bir vaka bildirilmiş ve toplamda H7N9 vaka sayısı Ağustos’tan beri 9’a yükselmişti.
14 Aralık’ta virüsün görüldüğü eyaletin Dongguan şehrindeki bir hasta da çoklu organ yetmezliği nedeniyle 3 hafta tedavi gördüğü hastanede ölmüştü.

NELERE DİKKAT EDİLMESİ LAZIM:
Öte yandan söz konusu grip vakalarının görüldüğü Şanghay’daki Türk Konsolosluğu, bölgedeki Türk vatandaşlarına H7N9 vakalarıyla ilgili bir duyuru yayınladı.
Açıklamada Çin makamlarıyla Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından hastalığa ilişkin bir salgın tespiti yapılmadığı veya Çin’e yönelik herhangi bir kısıtlayıcı tedbirin açıklanmadığı belirtildi. Açıklamada, bu aşamada endişe yada paniğe gerek olmadığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, H7N9 virüsünün yüksek ısıda etkisiz hale geldiği için, kümes hayvanları dahil doğru şekilde pişirilmiş etlerin tüketilmesinde sakınca olmadığının bildirildiği de ifade edildi.
DSÖ’nün tavsiyeleri arasında şu bilgilere yer verildi:
-El temizliği başta olmak üzere hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi.
-Hasta ya da hastalıktan ölen hayvanların etlerinin pişmiş bile olsa tüketilmemesi.
-Çiğ etlerin ve çiğ et konulan mutfak gereçlerinin diğer yiyeceklerden uzak tutulması; çiğ etle temas eden yüzeylerin ve ellerin sabunla yıkanarak temizlenmesi.
-Tüketilecek etlerin en az 70 derecede ve tamamen pişirilmesi.
-Çiğ veya az pişmiş (rafadan) yumurta tüketiminden kaçınılması.

CİHAN

Yorumlar