Çin’de terör korkusu: Zırhlı araç ve silahlı ekipler sokaklara indi

Çin’in başkenti Pekin’de "terör ve şiddete karşı" başlatılan uygulama çerçevesinde içinde silahlı polislerin bulunduğu zırhlı araçlar devriye gezecek.Devlet medyasına göre, söz konusu araçların sayısı 150 olacak ve her araç büyük...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de terör korkusu: Zırhlı araç ve silahlı ekipler sokaklara indi

Çin’in başkenti Pekin’de "terör ve şiddete karşı" başlatılan uygulama çerçevesinde içinde silahlı polislerin bulunduğu zırhlı araçlar devriye gezecek.

Devlet medyasına göre, söz konusu araçların sayısı 150 olacak ve her araç büyük meydan ve kavşak noktalarında muhtemel saldırılar için görev yapacak. Kararın son zamanlarda sivillere karşı artan saldırılar ve 1989’da kanlı bastırılan Pekin’in Tiananmen meydanındaki gösterilerin yıl dönümüne 3 hafta kala alınması dikkat çekti. Pekin’in aldığı önlemlerin, özelikle ülkede yaşayan Uygur azınlığın karıştığı şiddet olaylarına yönelik önlemler olduğu ileri sürülüyor.

Resmi Xinhua ajansına göre, devriye gezecek her aracın içinde 9 silahlı polis ile 4 gözlemci bulunacak ve her araç üç kilometrekarelik alandan sorumlu olacak

Çin’de silahlı polislerin devriye gezeceği geçen günlerde açıklanmış ve Şanghay başta olmak üzere bazı şehirlerde uygulanmaya başlamıştı.

Devlet medyası, devriye gezecek araçların siyah renkli Hummer benzeri araçlar olduğunu ve bunların fotolarını yayınladı. Pekin Kamu Güvenliği Bürosu da devriyelerin, başta silah, bomba, kitlesel şiddet veya terörizmi içeren olaylardan sorumlu olduğunu bildirdi.

Öte yandan devlet medyası, Çin polisinin, Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde terörizmi destekleyen videoları internet üzerinden yayan 232 kişiyi yakaladığı bildirildi. Şincan’daki hükümet, Mart ayında "terörle ilgili’" videoların indirilmesi, saklanması ve yayılmasını yasaklamıştı.

Çin, El Kaide’den esinlenen ve aralarında Türkistan İslam Partisi ve Doğu Türkistan İslami Hareketi gruplarının Şincan’a sınır olan Orta Asya’dan gelerek Çin’de şiddet organize ettiğini savunuyor.

TANSİYONUN ARTMA NEDENLERİ

İnsan hakları gruplarının, Uygur bölgesindeki tansiyona, kültürel baskı, müdahaleci güvenlik önlemleri ve yıllardır ayrımcılık ve ekonomik eşitsizliğe sebep olan Çinlilerinin (Hanlar) buraya göçünün neden olduğunu savunuyor.

Geçen gün ülkenin güneyindeki Guangzhou tren istasyonunda meydana gelen bıçaklı saldırıda 6 kişi yaralanırken, saldırganlardan birinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

30 Nisan’da Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’deki tren istasyonunda gerçekleştirilen bıçaklı ve bombalı saldırıda 3 kişi ölmüş, 79 kişi yaralanmıştı.

1 Mart’ta da güneydeki Kunming şehrinin tren istasyonunda yapılan bıçaklı saldırıda 29 sivil ölmüş, 143’ü de yaranmıştı. Bu olayı Çin medyası, Çin’in 11 Eylül’ü olarak tanımlamıştı.

Çin, Urumçi ve Kunming’deki saldırıları terörist saldırılar olarak nitelemişti.

Geçen yıl Çin’in kalbi olarak bilinen Pekin’deki Tiananmen Meydanın’da araçla yapılan saldırıda 3 Uygur saldırgan ile 2 turist ölmüştü.

Geçen yıl ayrıca, yetkililer ve azınlık grup üyeleri arasında çıkan çatışmalarda aralarında 40 polisin olduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. CİHAN

Yorumlar