Çin’de terör alarmı

Son yıllarda artan şiddet olaylarının ardından, güvenlik önlemlerini arttıran Çin, özellikle ülkenin kuzeybatısındaki Uygur bölgesinde geçen gün gerçekleştirilen kanlı saldırının ardından düğmeye bastı.Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de terör alarmı

Son yıllarda artan şiddet olaylarının ardından, güvenlik önlemlerini arttıran Çin, özellikle ülkenin kuzeybatısındaki Uygur bölgesinde geçen gün gerçekleştirilen kanlı saldırının ardından düğmeye bastı.

Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'deki bir pazara 22 Mayıs günü yapılan ve 39 kişinin öldüğü, 94 kişinin de yaralandığı intihar saldırısından hemen sonra bu bölgede başlatılan 1 yıllık ‘’terörle mücadele savaşı’’nın ülke genelinde olması kararlaştırıldı.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın dükü toplantısında, her seviyedeki güvenlik birimleri için terörle mücadele görevinin önemine işaret edildi ve kamu düzeni, halkın can ve mal güvenliğinin korunması için ülke genelinde teröre ağır darbe indirilmesi istendi.

Çin’in devlet medyasında Urumçi’deki saldırının etkilerine geniş yer verilirken, bölgedeki azınlıkların söz konusu saldırıya ve bunu gerçekleştirenlere yönelik tepkileri dile getiriliyor.

Resmi Xinhu ajansına göre, Şincan’daki Hotan, Kaşgar ve Aksu şehirlerinde Mayıs ayında yapılan terörle mücadele operasyonlarında ‘’dini aşılılık ve terörist’’ eylemlere karışan 23 örgüt çökertilirken, 200'den fazla şüpheli yakalandı. Haberde, 200'den fazla patlayıcı düzeneğinin de ele geçirildiği ifade edildi.

DİNİ AŞIRILIK HEDEFTE

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, merkezi Şincan olmak üzere diğer eyaletlerinde desteğiyle terör şiddetine karşı bir yıl sürecek özel sert operasyon başlatılacağını duyurdu. 2015 Haziran’ına kadar sürecek söz konusu operasyonların dini aşırılığın Şincan’dan yayılmasını önlemek amacını güttüğü ifade edildi.

ABD ve Birleşmiş Milletler ile aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerin kınadığı Urumçi’deki saldırının ülkede azınlık olarak yaşayan Uygurları da olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Özellikle Uygur bölgesinden büyük şehirlere çalışmaya gelen Uygurlara olan olumsuz bakış açısı, son şiddet olaylarının ardından daha da kötüleşmiş bulunuyor.

Çin, Şincan’da dini aşırılık ve yabancı terörist gruplar tarafından yönlendirilen ‘’ayrılıkçı şiddet hareketi terörüyle’’ karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Ancak Şincan'daki militan gruplarının nasıl organize oldukları yada yabancı örgütlerle bağlantıları olup olmadığının net olmadığı kaydediliyor. Çin’in, bölgede haber yapmayı sıkı kontrol altında tuttuğundan, bölgeden bağımsız haber almanın kıt olduğu da kaydediliyor.

İnsan hakları grupları ise, zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklara sahip Şincan’daki huzursuzluğa, ekonomik eşitsizlik ve Uygurların kültürel ve dinsel baskıya maruz kalmalarının neden olduğuna dikkat çekiyor.

-GÜVENLİK ZAAFI VAR-

ABD’nin The Wall Street Journal gazetesine göre, Urumçi’deki saldırı, Çin güvenlik birimlerinin güvenlik ihmalini de otaya koydu. Gazetenin haberinde, geçen ay çok sıkı güvenlik kontrolü altında tutulan Urumçi’deki ana tren istasyonunda bombalı ve bıçaklı saldırının ardından geçen günkü intihar saldırısının gelmesine dikkat çekiliyor.

CİHAN

Yorumlar