Çin’de tarih yandı

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletine bağlı tarihi Tibet kasabasında çıkan yangında 3 yüze yakın ev yok oldu.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de tarih yandı

Çin’in güneybatısındaki Yunnan eyaletine bağlı tarihi Tibet kasabasında çıkan yangında 3 yüze yakın ev yok oldu.

Çin medyasına göre, 1300 yıllık tarihi olan ve Tibet dilinde ‘’Ay’ın kasabası’’ anlamına gelen Dukezong’daki yangın Cumartesi günü Ruyi Inn otelinde 01.37’de başladı. Çoğu ahşaptan yapılmış evlerin kül olduğu yangında yetkililer sabotaj ihtimalini de araştırıyor. Yangının, 2 binden fazla itfaiyecinin katıldığı çalışmayla söndürüldüğü, 2 bin 600 kişinin de güvenli yerlere tahliye edildiği belirtildi. Yangında ölen olmadığı açıklandı. Yangının diğer evlere sıçramaması için 43 evin söküldüğü de kaydedildi.

Yangında evlerin yanında dükkânlar, altyapı tesisleri, kültürel kalıntılar, Tibet kültürüne ait değerli eserlerin de yandığı ifade edildi.

Eyalet yönetimi, tahliye ve yeniden yapılanma çalışmaları için bölgeye yaklaşık 1 milyon dolar gönderdi.
Bölgede kar beklentisi olduğu da tahmin ediliyor. Yangının verdiği ekonomik zararın ise 100 milyon yuan (yaklaşık 16 milyon dolar) olduğu belirtildi.

Çin’in en çok turist çeken yerlerinden biri olan ve parke taşlı sokaklarıyla ünlü Dukezong, 2001 yılında adını, İngiliz yazar James Hilton'ın "Lost Horizon" (Kayıp Ufuklar) kitabında yer alan Himalayalar'daki hayali toprakların adı olan Shangri-La olarak değiştirmişti.

CİHAN

Yorumlar