Çin’de şebeke suyu krizi

Çinin batısında yer alan Langzhou şehrindeki içme suyu şebekesine petrol sızması sonucu 2,4 milyon kişi susuz kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de şebeke suyu krizi

Çinin batısında yer alan Langzhou şehrindeki içme suyu şebekesine petrol sızması sonucu 2,4 milyon kişi susuz kaldı.

Çin medyası, Cuma günü patlak veren olayla ilgili olarak suyun kirlenmesine Çin’in en büyük petrol şirketi Çin Milli Petrol Şirketi’ne (CNPC) ait boru hattındaki sızıntının neden olduğunu yazdı.

Uzmanların yaptıkları araştırmaya göre, şehrin suyunu tedarik eden tek şirket olan Çin- Fransız ortaklığı Veolia’ya ait tesislere su taşıyan borulara petrol sızdığı tespit edildi.

Sızıntının kaynağının bulunduğu ve tamirinin devam ettiği de ifade edildi.

Cuma günü içme suyunda bulunan aşırı benzinin ardından yetkililer, halka 24 saat boyunca şebeke suyunu içmemeleri çağrısı yaptı. Bunun üzerine şehirdeki marketlerde şişe suyu tükendi.

İtfaiye araçları da acil tedarik için halka su taşıdı ve halk ellerindeki kaplara gece boyunca su doldurdu.

Veolia Water, kendi tesislerinde Perşembe akşamından Cuma günü erken saatlere kadar her bir litrede 118-200 mikrogram arasında benzin bulunduğunu açıkladı.

Cumartesi öğle saatlerinde sudaki benzin seviyesinin güvenli olduğu açıklandı. Çin’de şebeke suyundaki benzin oranı standardı ise litrede 10 mikrogram.

Benzin, plastik imal etmek için kullanılan renksiz bir kanserojen bileşik olarak biliniyor ve bazen insanda kan üreten hematopoyetik sistemine zarar verdiği belirtiliyor.

Çin’de sanayileşmeyle birlikte toprak ve su kaynakları ciddi oranda kirlenmiş durumda.

HAVA, TOPRAK VE SU CİDDİ ŞEKİLDE KİRLENDİ

Çin’in yakaladığı ekonomik gelişmeye paralel olarak ortaya çıkan hava, toprak ve su kirliliği ciddi boyutlara ulaştı.

Resmi verilere göre, ağır metal ve endüstri atıkları nedeniyle yaklaşık 15,13 milyon hektar tarım arazisi ciddi oranda kirlendi.

Çin, kıt su kaynaklarının kirliliğiyle mücadele için bir eylem planı açıkladı ve bunun için bütçeden 330 milyar dolar ayırdı.

Hükümet verilerine göre, 2012’de gerçekleştirilen ve 5 bin yeraltı su kontrol noktalarında yapılan araştırmada numunelerin yüzde 57,3’ü ağır kirli bulundu.

Çin dünya nüfusunun beşte birine ancak su kaynaklarının ise sadece yüzde 7’sine sahip. Ülkenin kuzey bölgelerinde kişi başına düşen su miktarı da Ortadoğu'ya göre daha az. CİHAN

Yorumlar