Çin’de rüşvet ve yolsuzluklardan görevden almalar devam ediyor

Çin’de derinleşen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarında görevden almalar devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de rüşvet ve yolsuzluklardan görevden almalar devam ediyor

Çin’de derinleşen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarında görevden almalar devam ediyor.

Çin’in resmi Xinhua ajansının haberinde, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın (CPPCC) Hunan Eyalet Komitesi Başkan Yardımcısı Tong Minqiang'in, ortaya çıkan seçimlerdeki rüşvet skandalında görev ihmali nedeniyle görevine son verildiği bildirildi.

Tong, aynı zamanda Hengyang şehrindeki seçimlerden sorumlu Çin Komünist Partisi (ÇKP) sekreteri olarak görev yapıyordu.

Geçtiğimiz gün Hengyang şehrindeki 518 meclis üyesi, görevden alınan diğer 56 milletvekilinden seçim sonuçlarını değiştirmek için rüşvet aldıklarının anlaşılmasını üzerine istifa etmişti. Seçim yolsuzluğu için verilen rüşvetin toplam tutarı 110 milyon yuan (39 milyon TL) olarak açıklanmıştı.

Tong’un, büyük rüşvet skandalına ve ÇKP, ülke ve halkın çıkarlarında büyük kayba neden olan ve zararlı siyasi ve sosyal etki bırakan seçimlerin öncesi ve sonrasında zamanında ve etkili önlemler almadığı belirtildi. ÇKP’nin disiplin komitesinden yapılan açıklamada, Tong’un görev ihmalinde ‘’ciddi disiplin ihlali ve suç şüphesi’’ olduğu ifade edildi. Tong’un durumunun yargı organlarına transfer edildiği de kaydedildi.

Ön araştırmaya göre, Hengyang şehrinden Hunan eyalet meclisine seçilen 56 milletvekili, seçim sonuçlarını etkilemek için belediye meclis üyesi 518 kişi ve 68 çalışana 110 milyon yuan (18,14 milyon dolar) rüşvet teklif etti.

Öte yandan Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde de benzer bir görevden alınma yaşandı. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın Sichuan Hunan Eyalet Komitesi başkan yardımcısı Li Chongxi de ‘’şüpheli ciddi disiplin ihlali’’ sebebiyle görevinden alındı.

CPPCC, ÇKP liderliğinde çok partili işbirliğinin ve siyasi istişarelerin yapıldığı bir mekanizma olarak biliniyor. CPPCC de her yıl Mart ayında Pekin’de Çin Milli Halk Meclisi ile birlikte toplanıyor ve ‘’ikili toplantılar’’ olarak bilinen toplantılardan birini oluşturuyor. CİHAN

Yorumlar