Çin’de rüşvet vakaları yüzde 24 arttı

Çin’deki rüşvet vakalarının yüzde 24 arttığı açıklandı. Ülkede ilk çeyrekte 8 bin 222 rüşvet vakasının soruşturulduğu ve bu oranın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttığı kaydedildi. Çin Yüksek Halk Savcılığı’nın...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de rüşvet vakaları yüzde 24 arttı

Çin’deki rüşvet vakalarının yüzde 24 arttığı açıklandı. Ülkede ilk çeyrekte 8 bin 222 rüşvet vakasının soruşturulduğu ve bu oranın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttığı kaydedildi. Çin Yüksek Halk Savcılığı’nın kısa süre önce yaptığı açıklamada, söz konusu vakalara yüzde 19,8 artışla 10 bin 840 yetkilinin bulaştığı ve soruşturmalardaki vakaların yüzde 82,2’sinin büyük vakalar olduğu ifade edildi. Soruşturulan yetkililerin 57’sinin büro seviyesinin üstünde olduğu da belirtildi.

Savcıların, ilk üç ayda yüzde 10,2 artışla 2 bin 245 görevini kötüye kullanma vakası ele aldığı dile getirildi.

Davaların 1270’inin ilçe başkanı yada üstündeki seviyede olan yetkililerin bulaştığı büyük davalar olduğuna dikkat çekildi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, geçen yıl göreve gelmesinin ardından ülkede yolsuzluk ve rüşvetin üzerine kararlılıkla gidileceği mesajını vermiş ve rüşvete bulaşmış yetkililere ‘’sıfır müsamaha’’ gösterileceğini vurgulamıştı.

Yetkililerin, medeni durumları, mülkiyetleri, çocuklarının ve eşlerinin kazançları, yurtdışı iş ilişkileri ve diğer yatırım faaliyetlerini rapor etmeleri istenmiş ve israfla mücadele konusunda radikal önlemler alınmıştı.

Yolsuzluk ve rüşvetten dolayı bazı üst düzey yetkililer idam yada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bunun en çarpıcı örneği ise geçtiğimiz Temmuz ayında Çin'de eski Demiryolları Bakanı Liu Zhijun’e verilen iki yıl ertelemeli idam cezası olmuştu.

Görevini kötüye kullanmak ve rüşvetten bu cezaya çarptırılan Liu’nun, 25 yıl boyunca 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı belirtilmişti.

CİHAN

Yorumlar