Çin’de oyuncaklara standart geliyor

Dünyada düşük kalitesi ve sağlığa zararlı olması yönündeki eleştirilere hedef olan Çin oyuncaklarına yerel standart geliyor.Çin Kalite Denetim, Teftiş ve Karantina ve Standardizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, ülkede 14 yaşından küçük...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de oyuncaklara standart geliyor

Dünyada düşük kalitesi ve sağlığa zararlı olması yönündeki eleştirilere hedef olan Çin oyuncaklarına yerel standart geliyor.

Çin Kalite Denetim, Teftiş ve Karantina ve Standardizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, ülkede 14 yaşından küçük çocuklar için tasarlanmış tüm ürünleri kapsayan dört yeni ulusal oyuncak güvenliği standartlarını açıkladı.

Buna göre, oyuncakların üretiminde zehirli plastikleştirici DEHP maddelerle ilgili sıkı düzenlemeler ve oyuncakların ses ve yanıcı maddelerinde sınırlamalar getiriliyor.

Çin medyasına göre, yeni standartlar 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek.

Çin Oyuncak Standardizasyon Ulusal Teknik Komitesi Genel Sekreteri Zhang Yanfen, yeni standartların, Uluslararası Standartlar Örgütü ve aralarında Avrupa Birliği’nin standartlarının da bulunduğu yerel oyuncak standartlarını dikkate aldığını ifade etti. Zhang, oyuncak üretiminin ülkede belirli bir standarda erişmesinin ardından üreticilerin genellikle ISO standartlarını benimseyen gelişmekte olan ülkelere ihracatının da kolaylaşacağını ifade ediyor.

Sektör yetkilileri, yeni standartların hayata geçirilmesinin zaman alacağını ifade ederek, üreticilerin yeni standartlar gereği, yeni hammadde ve üretim hattı kurması gerekebileceği söylüyor.

Çin’deki yerli tüketiciler, iç pazarındaki oyuncaklarda zehirli plastikleştirici DEHP maddelerde bir üst sınırın olmaması nedeniyle endişe duyuyordu. Söz konusu endişe, Çin’den ABD ve Avrupa Birliği’ne yapılan oyuncak ihracatında zararlı maddelere rastlanmasının ardından gündeme gelmişti.

Çinli yetkililer, AB ve ABD pazarına hali hazırda ihracat yapan Çinli oyuncak üreticilerinin bu uygulamadan yerel standartları karşıladığı için çok fazla etkilenmeyeceğini savunuyor.

Çin Menkul kıymetler Dergisi’ne göre, 2013 verileri baz alındığında Çin'deki oyuncak sektörü, 24,7 milyar dolarlık üretim ve ihracatla dünyadaki oyuncakların yüzde 70'ini karşılıyor. CİHAN

Yorumlar