Çin’de Google’a erişim engeli iddiası (2)

Çin, 4 Haziran 1989’da Tiananmen Meydanı’nda kanlı olarak bastırılan öğrenci ayaklanmasının 25. yıl dönünü öncesi, Google’a erişimi büyük ölçüde engellediği açıklandı.İnternette sansür ve yasakları izleyen GreatFire.org adlı...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de Google’a erişim engeli iddiası (2)

Çin, 4 Haziran 1989’da Tiananmen Meydanı’nda kanlı olarak bastırılan öğrenci ayaklanmasının 25. yıl dönünü öncesi, Google’a erişimi büyük ölçüde engellediği açıklandı.

İnternette sansür ve yasakları izleyen GreatFire.org adlı kuruluşa göre, Çin, Google'ın arama motoru ve e-mail servisine erişimi büyük ölçüde engellendi ya da yavaşlatarak kullanılamaz hale getirdi. Söz konusu kuruluş, son 4 gündür Google servislerine büyük oranda erişilemediğini vurgulayarak, ‘’Engellemenin, yıldönümü sebebiyle geçici bir tedbir mi, yoksa kalıcı bir yasak mı olduğu henüz belirsiz" açıklamasını yaptı.

Google ise şirketin serverlarından kaynaklanan hiçbir sorun bulunmadığını bildirdi.

2010’da sansürden dolayı ana kıta Çin’deki servisini kapatan Google, Hong Kong severlerinden hizmet vermeye devam ediyor. Ancak Google servislerine erişim bu tarihten beri sıklıkla aksıyor ya da zorlukla sağlanıyor.

Son olarak 2012 yılında 12 saatliğine Google’a erişim engellenmişti.

Facebook, Twitter ve Google'un sahibi olduğu YouTube’a erişim Çin’de 2009 yılından beri yasak.

Öte yandan Pekin yönetimi, geçen ay, aralarından insan hakları savunucusu Pu Zhiqiang’ın da bulunduğu bazı aktivistleri gözlatına almıştı. Son olarak ise bugün eski Tiananmen protestocusu Çin asıllı Avustralya vatandaşı ressam Guo Jian (52), yaptığı kıyma tablosu nedeniyle polis tarafından Pekin’deki Songzhuang’da bulunan evinde gözaltına alındı. Çin’in son gözaltılarının başta ABD ve Avrupa Birliği tarafından endişe ile takip edildiği kaydedildi.

Tiananmen meydanındaki kanlı olaylar Çin’de halen bir tabu olarak görülüyor. Söz konusu olaylar ana kıta Çin’de kamuya açık alanlarda hiç bir zaman anılmadı. Ancak Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde her yıl anma etkinliği düzenleniyor ve demokrasi çağrısı yapılıyor.

Çin’deki Twitter’in karşılı olan Weibo gibi mikroblog sitelerinde de Google yasağı eleştirildi.

Öte yandan Pekin’deki Yabancı Gazeteciler Kulübü (FCCC) ise Tiananmen olaylarını haberleştirmek isteyen yabancı gazetecilere uygulanan taciz ve gözdağını sert bir dille kınadı.

Çin Komünist Partisi, 4 Haziran gecesi başkent Pekin’in kalbinde yer alan meydandaki göstericilere tankların da katıldığı müdahale emrini vermiş ve çıkan çatışmalarda resmi olarak bildirilmekle birlikte yüzlerle gösterici ölmüştü.

CİHAN

Yorumlar