Çin’de geçen yıl yolsuzluğa bulaşan 182 bin yetkili cezalandırıldı

Çin’de geçen yıl yolsuzluğa bulaşan 182 bin yetkilinin cezalandırıldığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de geçen yıl yolsuzluğa bulaşan 182 bin yetkili cezalandırıldı

Çin’de geçen yıl yolsuzluğa bulaşan 182 bin yetkilinin cezalandırıldığı bildirildi.

Çin’in en yüksek yolsuzluk ve rüşvetle mücadele kurumu, temiz yönetim için rüşvete bulaşan yetkililerin etkili biçimde denetleneceği sözü verdi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Disiplin Denetleme Kurumu, astlarının yanlış harekelerini örten yetkilileri cezalandırmak için somut kurallar düzenleyeceklerini açıkladı.

Devlet medyasına göre, birçok büyük yolsuzluk vakalarının yıllardır mevcut olduğu ancak bunların yerel yetkililerce ortaya çıkarılmadığı belirtildi.

Yeni atanan görevlilerin bulaştığı yolsuzlukların, ÇKP’nin imajına zarar verdiği için atamalarının hemen ardından açığa çıkarıldığı kaydedildi.

Haberde, partinin her seviyesindeki komitelerinin rüşvetle ve yolsuzlukla mücadeleye büyük önem vermeleri; parti başkanlarının her yıl yolsuzlukla mücadele raporlarını yüksek disiplin komitelerine göndermeleri gerektiği vurgulandı.

ÇKP geçen ay ayrıca, eşleri ve çocukları yurt dışına göçmüş parti yetkililerinin (Çin’de ‘’çıplak yetkili’’ olarak adlandırılıyor), yolsuzluğa bulaşmış yetkililerin yurt dışına kaçışlarını önlemek için terfi alamayacaklarını açıklamıştı.

ÇKP’nin yeni yönetiminin Kasım 2012’de göreve gelmesinin ardından ülke çapında yolsuzlukla mücadelede sert önlemler alınmıştı ve yolsuzluğa ‘’sıfır müsamaha’’ gösterileceği vurgulanmıştı.

Geçen yıl Bakanlık düzeyinde 17 üst düzey yetkili hakkında yolsuzluk incelemesi yapılmıştı. Çin Yüksek Halk Savcılığı da 2008-2012 yılları arasında yıllık ortalama 6 olmak üzere Bakanlık düzeyindeki 30 yetkili hakkında yolsuzluk incelemesi yapıldığını açıkladı.

Ülkeyi tek parti olarak yöneten ÇKP tarafından 10 Ocak’ta yapılan açıklamada, ülkede geçen yıl yolsuzluklara bulaşan 182 bin 38 yetkili cezalandırıldı. Bu rakamın 2012 yılına oranla yüzde 13,3 fazla olduğu, 2014 yılında ise daha fazla olacağı belirtildi.
CİHAN

Yorumlar