Çin’de Ejderha Kayığı Festivali kutlanıyor

Çin’in geleneksel bayramlarından Ejderha Kayığı Festivali ilginç kayık yarışlarına sahne oluyor."Duanwu" olarak da adlandırılan bayramda halk, 1 günlük resmi tatil yaparken, yemek olarak da bayrama has ''Zhongzi'' adı verilen, kamış yapraklarına...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de Ejderha Kayığı Festivali kutlanıyor

Çin’in geleneksel bayramlarından Ejderha Kayığı Festivali ilginç kayık yarışlarına sahne oluyor.

"Duanwu" olarak da adlandırılan bayramda halk, 1 günlük resmi tatil yaparken, yemek olarak da bayrama has ''Zhongzi'' adı verilen, kamış yapraklarına sarılan pirinçli bir çeşit tatlı çörek yeniyor. Eskiden “Jiaoshu” olarak da adlandırılan Zongzi’nın içine yapışkan pirinçle birlikte Çin hurması yada fıstık veya et konularak değişik saz ve bambu yapraklarıyla sarılıyor.

İnce iplikle genellikle dörtgen şeklinde bağlanan Zongzi, suda pişirilerek yeniyor. Çin’in Ay Takvimi’ne göre, 5. ayının 5. günü kutlanan bayramın en önemli özelliği, özelikle ülkenin güneyinde yaygın olan ejderha görünümlü kayıkların yarıştırılması.

TARİHÇESİ

Bu bayram, Çin’in Bahar Bayramı (Chun Jie)ve Güz Ortası Bayramı’yla (Zhongqiu Jie)birlikte ülkenin üç büyük geleneksel bayramından biri olarak kabul ediliyor.

Çin dilinde “Duanwu’’ Mayıs ayının 5. günü anlamında olup, bayram aynı zamanda bu adla adlandırılıyor. Bu bayramın başlayışıyla ilgili iki inanış var. Bunlardan birincisi eski çağlardaki güneş ışıklarının en uzun olduğu 21 veya 22 Haziran günü (Xiazhi) gelenekleri, ikincisi ise ülkenin 6300 kilometre ile en uzun nehri olan Yangtze’nın boylarında yaşayan insanların ejderha totemine tapınmaları. Ancak ikinci görüş ağır basıyor. Buna göre, Çin’in Savaşan Devletler dönemindeki (M.Ö 475-221) Chu devletinde yaşamış Qu Yuan adındaki vatansever şair, ülkesinin düşman işgaline üzülmüş ve kendisini 5. ayının 5. günü Hunan eyaletindeki Guluo nehrine atarak intihar etmiş. Bunu duyan halk da, şairlerini kurtarmak için kayıklarla olay yerine giderek, aramaya koyulmuş ancak bir şey bulunamamış. Halk daha sonra ise Qu’nun vücudunun balıklara yem olmaması için nehre Zongzi atmış ve bu gelenek böyle süregelmiş.

Bu bayramda bölgelere göre, değişik yemek çeşidi ve süsleme şekilleri de bulunuyor.

TÜRKİYE’DE DE KUTLANIYOR

Çin Uluslararası Radyosu’na göre, bu festival, 2008’den beri Türkiye’de de kutlanıyor. İzmir, Ankara, Adana ve İstanbul'un ev sahipliğinde 7.si düzenlenen festivaldeki yarışlara bu yıl 6 yüzden fazla ekibin katıldığı belirtildi. Organizasyon çerçevesinde müzik ve dans gösterilerinin de yer aldığı ifade edildi. CİHAN

Yorumlar