Çin’de çalışan yabancı uzman sayısı 610 bin

Çin’in ana kıtasında çalışan yabancı uzman sayısının 2013 yılı sonu itibariyle 610 bin olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de çalışan yabancı uzman sayısı 610 bin

Çin’in ana kıtasında çalışan yabancı uzman sayısının 2013 yılı sonu itibariyle 610 bin olduğu açıklandı.

Çin Devlet Yabancı Uzman İşleri İdaresi’nin (SAFEA) verilerine göre, Çin'deki yabancı uzman sayısının 2015 yılında 1 milyon 970 bine çıkması bekleniyor. Resmi rakamlara göre, 2011 yılında Çin’de çalışan yabancı uzman sayısı ise 529 bin idi. 10 yıl içinde bine yakın üst düzey yabancı uzmanın Çin'e çekilmesi hedefleniyor.

YETENEKLİ YABANCI UZMANLARA KESENİN AĞZI AÇILDI

Pekin yönetimi, yetenekli yabancı uzmanları ülkeye çekebilmek için 2008 yılında "Bin Yabancı Uzman Planı " açıklamıştı. Söz konusu plana göre Çin’in istediği şartlar arasında Çin kökenli olmama ve 65 yaşını geçmemiş olma var. Ayrıca söz konusu adaylardan 3 yıl Çin’de çalışmayı ve her seferinde en az 9 ay kalmayı kabul etme şartı da aranıyor. Bu adayların uzun süreli projeler için prensipte doktora yapmış olmaları da şartlar arasında.

Çin, daha çok yüksek teknoloji alanlarındaki yabancı uzmanlara ihtiyaç duyuyor. Bu alanlar ise enerji tasarrufu ve çevre koruma, yeni nesil bilgi teknolojisi, biyoteknoloji, yeni enerji, yeni materyaller ve yüksek ekipman üretimi olarak sıralandı.

Beşeri ve sosyal bilimler alanındaki uzmanlar, bu plan kapsamında kabul edilmeyecek.

Başarılı adaylara, ülkeye giriş ve çıkış, ikamet, sağlık ve sigorta, konaklama, vergilendirme ve maaş ile ilgili tercihli politikalar ve uygulamalar imkanı sunulacak.

Ayrıca söz konusu adaylara 1 milyon yuan ( 610 bin dolar) sübvansiyon verilecek. Ayrıca adaylara özel bilimsel araştırma için ihtiyaçlarına göre 3-5 milyon yuan arasında (500-800 bin dolar) araştırma sübvansiyonu, Çinli işveren ile müzakereye dayalı olarak maaş ve diğer ilgili kazançlar da sunulacak. CİHAN

Yorumlar