Çin’de ‘’çakma gazeteci’’ avı

Gazetecileri, basın kartlarını almaları için sınava tabi tutacak Çin, ülkede yerli sahte gazetecilerin karıştığı suç olaylarını araştırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de ‘’çakma gazeteci’’ avı

Gazetecileri, basın kartlarını almaları için sınava tabi tutacak Çin, ülkede yerli sahte gazetecilerin karıştığı suç olaylarını araştırıyor.

Devlet medyasına göre, iki ay boyunca ülkede sahte gazetecilerin karıştığı 200 suç vakası soruşturuldu.
Çin Müstehcen ve Yasadışı Yayınlarla Mücadele Milli Bürosu, operasyonda şantaj veya hile yoluyla suçlara karışan sahte gazetecilerin hedeflendiğini duyurdu.

Suça karışan sahte gazetecilerden birinin, kendini yerel akşam gazetesi muhabiri olarak tanıtan ve onlarca kişiyi 29 bin dolar dolandıran Tang Junhui adlı çakma gazeteci olduğu kaydedildi. Tang, bu ayın başında Hunan eyaletinde 4 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Jiangsu eyaletinin Xuzhou şehrinde de kanunsuz açılan internet haber sitelerine bağlı sahte gazetecilerden oluşan 16 üyeli bir suç çetesi ortaya çıkarıldı. Bu kişilerin hükümet birimlerine, işletmelere ve kişilere şantaj yaparak, haklarında olumsuz haberleri internete verecekleri tehdidinde bulundukları ve 120 şantaj olayında 3 milyon yuan (500 bin dolar) elde ettikleri kaydedildi.

ÇİNLİ GAZETECİLERE BASIN KARTI İÇİN ‘’DOKTRİN SINAVI’’

Öte yandan Çin'de yerli gazeteciler, basın kartlarını uzatmaları için gelecek yıldan itibaren sınava tabi tutulacaklar.

Pekin yönetiminin aldığı karar doğrultusunda, Çinli gazeteciler 18 saatlik Maoizm, Çin sosyalizmi ve ideolojisinin gazeteciliğe bakışının anlatıldığı kursa katılacak. Kurs sonunda resmi devlet ideolojisi sınavını geçemeyen gazetecilerin basın kartları uzatılmayacak. Sınavı geçemeyenler yeniden sınava girecekler.

YABANCI GAZETECİLERİN VİZELERİ UZATILDI

Öte yandan Çin’in hassas olduğu konulardaki haberlerinden dolayı Amerikan Bloomberg Haber Ajansı ve New York Times gazetesine çalışan yabancı gazetecilerin Çin basın vizeleri yenilenmeyi bekliyordu. Bu kurumlar, bugün yaptıkları açıklamada, vizelerinin uzatıldığını bildirdi. Bu adımın da Pekin ile Washington arasındaki gerginliğin hafifletilmesi olarak görüldüğü belirtildi.

Çin’de, yaptığı haberler dolayısıyla bazı yabancı gazetecilerin vizeleri uzatılmamıştı. 2 yıl önce El Cezire’nin İngilizce kanalının Pekin’deki ofisinde çalışan Çin asıllı ABD vatandaşı muhabiri Melisa Chan’ın vizesi geçen yıl uzatılmamıştı. Bu kanalın Pekin bürosunda çalışacak yabancı muhabirine daha önce vize verilmiyordu ancak şu an sadece kısa süreli geçici görev vizesi verildiği ifade ediliyor. CİHAN

Yorumlar