Çin’de bir gıda skandalı daha: Eşek etine tilki eti karıştırmışlar

Çin’de yeni bir gıda skandalı daha yaşandı. Son skandala karışan ise Çin’de 400’den fazla şubesi bulunan ABD’nin süpermarket zinciri Wal-Mart oldu.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de bir gıda skandalı daha: Eşek etine tilki eti karıştırmışlar

Çin’de yeni bir gıda skandalı daha yaşandı. Son skandala karışan ise Çin’de 400’den fazla şubesi bulunan ABD’nin süpermarket zinciri Wal-Mart oldu. Skandal, dikkatli bir tüketicinin, şüphelendiği ürünü Shandong İlaç ve Gıda İdaresi’ne göndermesiyle yapılan incelemede ortaya çıktı. Üründe eşek etine karıştırılmış, tilki gibi başka hayvanlara ait DNA örneklerine rastlandı.

Olayın duyulmasının ardından ürününü toplatma kararı alan Wal-Mart ise derin üzüntü duyduğunu ve tedarikçileri konusunda kendilerine ders olan olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.

Çin’de, 2011’de zamanı geçmiş ördek etleri nedeniyle ceza alan Wal-Mart, yine aynı yıl Fransız perakende devi Carrefour ile fiyatlarda manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle Pekin yönetimi tarafından 9,5 milyon yuan (1,58 milyon dolar) para cezasına çarptırılmıştı.

Eşek eti, Çin’de satılan genel et ürünleri içinde çok büyük bir dilimi oluşturmuyor ve başkent Pekin gibi Çin’in diğer bazı şehirlerinde tüketiliyor. Tilki eti ise kokusundan ve zaman zaman yol açtığı hastalıklardan dolayı ülkede ucuza temin ediliyor.

Çin’de gıda skandalları bitmek bilmiyor. Sahte süt tozu, damacana ve şişe sularda bulunan zararlı maddeler, sahte sığır ve koyun etleri gibi skandallar ülkede gıda güvenliğini bir kez daha gözler önüne sermişti.

Geçen yıl, sığır ve koyun etlerine işlenmiş tilki, fare ve vizon eti karıştırıldığı ortaya çıkmış ve 20 bin ton ürüne al konulmuştu. Yine Çin’deki ayaküstü (fastfood) yiyecek sektöründe faaliyet gösteren KFC ve Pizza Hut’un tedarikçilerinin, ürünlerde aşırı antibiyotik kullandığı ortaya çıkmıştı. Olayın ardından bu markaları yöneten Yum Brands’ın satışları büyük oranda düşmüştü.
CİHAN

Yorumlar