Çin’de 9,39 milyon öğrenci üniversite sınavına girdi

Çin’de 9,39 milyon öğrenci üniversite sınavına girerken, veliler de çocuklarının üniversiteyi kazanması için dua etti.Hafta sonu yapılan ve Çinli öğrenciler için hayatlarının en stresli anı olan ve Gaokao olarak da adlandırılan sınav...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de 9,39 milyon öğrenci üniversite sınavına girdi

Çin’de 9,39 milyon öğrenci üniversite sınavına girerken, veliler de çocuklarının üniversiteyi kazanması için dua etti.

Hafta sonu yapılan ve Çinli öğrenciler için hayatlarının en stresli anı olan ve Gaokao olarak da adlandırılan sınav için ülkedeki tapınaklar velilerin akınına uğradı.

Veliler, çocuklarının üniversiteyi kazanması için geleneklere göre dua etti. Kimileri ünlü Çinli düşünür Konfüçyüs’ün tapınmağına akın edip dilek diledi, kimileri ise kağıt ve tütsü yakarak dilekte bulundu. Bazı veliler ise sanal tütsü yakarak, çocuklarının üniversiteye girmesi dileğinde bulundu.

Geçen yıla oranla bu yıl üniversite sınavına katılanların sayısı 270 bin arttı.

REFORMLAR

Çin’de üniversiteye girmede de reform yapılması gerektiği belirtiliyor. Bu kapsamda bazı eyaletlerde pilot uygulamalar başlatıldı. Doğudaki Zhejiang eyaletinde bulunan 34 üniversite, lise akademik performansı ve mülakatı da hesaba katıyor.

Guangdong eyaletinin Shenzhen şehrinde bulunan Çin Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde sınav sonuçları final sonucunun sadece yüzde 60’ını oluşturuyor.

Bununla birlikte 12 eyalet, öğrencilerin nüfus kayıtlarının olduğu yerde (Hukou sistemi) sınava girme zorunluluğunun aksine, kaldıkları şehirlerde sınava girme imkânı tanıyan sisteme katıldı. Çin’de öğrenciler, başka şehirlerdeki üniversite yerine nüfus kayıtlarının olduğu yerdeki üniversitede okumak istediklerinde kendilerine ayrıcalık tanınıyor.

İNGİLİZCE KALDIRILIYOR

Çin’deki öğrencilerin üniversite sınavında en çok zorlandıkları alanlardan birisi de İngilizce idi. Normalde, öğrenciler ilk oturumda zorunlu Çince, Matematik ve yabancı dil derslerinden oluşan sınava giriyordu. İkinci oturumda ise öğrenciler, seçtikleri bölümlerle ilgili derslerin sınavlarına devam ediyordu.

Geçen ay yapılan açıklamada, üniversite sınavındaki İngilizce testinin 2020 yılından önce kaldırılacağı belirtildi.

Çin’de üniversite sınavındaki puanlama ise 100-900 olarak hesaplanıyor. Öğrencilerin herhangi bir üniversiteye girebilmeleri için en az 500 almaları gerekiyor. Sınava girenlerin üniversiteye yerleşme oranı ise yüzde 75 olarak tahmin ediliyor.

ENGELLİLER İÇİN ÜNİVESİTE İMKÂNI

Öte yandan Çin’de engelli olanlara da üniversite okumaları için imkân tanınıyor. Bu yıl ilk defa görme engelli 46 yaşındaki Li Jinsheng, kendisine tanınan körler alfabesi yada sınavın elektronik versiyonu imkanıyla üniversite sınavına girdi.

Çin’deki engelliler, üniversite sınavından farklı olarak ayrı bir sınav ve işe alım sistemi yoluyla yüksek öğrenim imkânına sahip bulunuyor.

Hükümet istatistiklerine göre, geçen yıl, yüzde 4,3 artışla 7 bin 500’den fazla engelli genel yükseköğretim kurumları tarafından kabul edildi. Yüne geçen yıl yüzde 22 artışla da 1300 'den fazla engelli öğrenci, özel yükseköğretim kurumlarına girdi.

Resmi istatistiklere göre, 1979 yılından bu yana, Çin’de 30 binden fazla engeli, düzenli olarak kolej ve üniversitelere kayıt olmuştu.

GÜRÜLTÜ YASAK

Çin son yıllarda, özellikle velileri sevindirecek önlemler aldı. Başta gürültü yapacak her şeye karşı tedbir alındı. Sınav günü sıvanın yapıldığı okulların çevresi trafiğe kapatılıyor ve gürültü oluşturacağından dolayı tüm inşaatlar durduruluyor.

Ayrıca sınavda kopyayı engellemek için daha önce sadece cep telefonları ve diğer iletişim araçları yasaklanmıştı. 2012 yılından bu yana ise sinyal verip alan tüm cihazların sınav salonuna getirilmesi yasaklanmıştı. Bu sınavda kopya çekenler ise 1 ila 3 yıl arasında sınavlara girmekten men cezası alıyor. Önlemler arasında ayrıca sınav süresince diğer katılımcıları rahatsız edenlere ceza vermek de var.

EN AZ 500 PUAN LAZIM

Çin’deki üniversitelerde genellikle, üniversite sınavını kazanamayan öğrencilere yönelik olarak ise ‘’Yetişkinler Eğitim Enstitüsü’’ bulunuyor. Örneğin, üniversiteye giriş için gerekli 500 puan yerine, 485 puan alan öğrenci, daha fazla para ödeyerek, üniversitelerin bünyesinde açılan bu enstitülere kayıt yaptırabiliyor. Bu enstitülerin 2 yada 4 yılık bir bölümünden alınan bu diplomalar, üniversite sınavında başarılı olanların okuduğu üniversiteden aldığı diplomadan farklı oluyor.

Öte yandan Çinli öğrencilerin Türkiye’deki devlet üniversitelerine sınavsız kayıt yaptırabilmek için Çin’deki üniversite sınavından en az 480 puan alması gerekiyor.

OKSİJEN MASKELİ ETÜT SALONU

Geçmiş yıllarda bazı Çinli veliler, sahip oldukları tek çocuğunun üniversiteye girmesi için değişik yöntemlere başvurmuştu. Medyaya yansıyan haberlere göre bazı veriler, çocuklarını daha iyi konsantre olsun diye "oksijen maskeli etüt" salonlarına göndermişti. Bu yıl da çocuklarının sınava konsantre olması için ilginç yollara başvuranlar olmuştu. CİHAN

Yorumlar