Çin’de 3 bin polisli dev uyuşturucu operasyonu

Çin’de 3 bin polisin katıldığı ve uyuşturucu üretilen bir köye yapılan baskında 3 tondan fazla metamfetamin (kristal meth) ele geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de 3 bin polisli dev uyuşturucu operasyonu

Çin’de 3 bin polisin katıldığı ve uyuşturucu üretilen bir köye yapılan baskında 3 tondan fazla metamfetamin (kristal meth) ele geçirildi.

Ülkenin güneydoğusundaki Guangdong eyaletinin sahil şehri Lefeng’ın Boshe köyünde, helikopterler, sürat tekneleri ve silahlı polislerin katıldığı operasyonda 18 uyuşturucu üretim ve kaçakçılık halkasında çalışan 182 şüpheli yakalandı. Operasyonda ayrıca uyuşturucu üretimi için 23 ton diğer hammadder ele geçirildi.
Operasyonda ele geçirilen 3 tonluk metamfetaminin ihracat yada iç tüketim için olup olmadığı henüz anlaşılamazken, değerinin yaklaşık 233 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer, köydeki evlerin beşte birinin kaçakçılık yada üretime doğrudan bulaştığını tahmin ediyor. Suçluların uzun süre pişkince suç işledikleri ve incelemeye karşı çıkıp, kolluk kuvvetlerine silahla bile karşı koydukları belirtildi.

Söz konusu operasyonun Guangdong’da 30 Temmuz 2013’te başlatılan Yıldırım Operasyonu’nun bir parçası olduğu kaydedildi. Şu an kadar 11 bin şüphelinin yakalandığı ve 8 ton uyuşturucunun ele geçirildiği ifade edildi.
Lufeng şehrinin son 3 yıldır Çin’deki metamfetamin temininde üçte birlik paya sahip olduğu belirtiliyor.

Köylüler, geçmişte uyuşturucu üretimini azaltmak için yetkililerin girişimlerine şiddetle direniş göstermişti. Bu kapsamda ev yapımı el bombaları ve AK-47’ler yetkililere karşı kullanılmıştı. Köylüler ayrıca yetkililerin köye girmesini önlemek için yollara çivi tahtaları döşemiş ve kayaları fırlatmıştı.

Yangcheng akşam gazetesine göre, gözaltına alınan ilk kişinin operasyonu yetkililerden gizleyen köyün parti sekreteri. Ayrıca operasyonda gözaltına alınanlar arasında yerel polis şefi ve polislerin olduğu da kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Suçları Ofisi’ne göre, Çin’de metamfetamin, eroinden sonra ikinci popüler uyuşturucu konumunda bulunuyor.

2012 yılında söz konusu iki maddenin Çin ve Güney Doğu Asya'daki satış değerinin de 30 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. CİHAN

Yorumlar