Çin’de 13-15 yaşındaki ortaokul öğrencilerinin üçte biri sigara içiyor

Çin’de, yaşları 13-15 arasındaki 9,4 milyon ortaokul öğrencisinin sigara içmeyi denediği ve bunlardan üçte birinin sigara kullanıcısı olduğu açıklandı.Devlet medyasına göre, gençlerin sigara içmesine yönelik ülke genelinde ilk kez...

Google Haberlere Abone ol
Çin’de 13-15 yaşındaki ortaokul öğrencilerinin üçte biri sigara içiyor

Çin’de, yaşları 13-15 arasındaki 9,4 milyon ortaokul öğrencisinin sigara içmeyi denediği ve bunlardan üçte birinin sigara kullanıcısı olduğu açıklandı.

Devlet medyasına göre, gençlerin sigara içmesine yönelik ülke genelinde ilk kez yapılan bir araştırmada, öğrencilerin sigara içme riskinin endişe verici olduğu kaydedildi. Çin Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CCDCP) 155 bin ortaokul öğrencisi üzerinde yaptığı ankette, öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’sinin tütün denediği ve bunların da yüzde 6,9’unun tütün kullanıcısı haline geldiği kaydedildi. Çin’deki araştırma, ülkedeki gençlerin tütün kullanmasına ilişkin çarpıcı rakamları ortaya çıkardı. Araştırma, öğrencilerin 64’ünün, kendi okulları yakınında sigara satın alabildiklerini açığa çıkardı.

Ülkede küçüklere ve ilk ve ortaokulların yakınında sigara satışının yasaklanmasına rağmen ortaya çıkan durumun riskine dikkat çekildi. Çin’de sigara içme yaşıyla ilgili kanun bulunmuyor, ancak 16 yaşından küçüklere sigara satılması kanunen yasak.

Öğrencilere yöneltilen sorularda, yüzde 13’ünün sigaranın gençleri daha çekici hale getirdiği, yüzde 7’sinn ise sigarayı 12 ay içeceğini söylediği ifade edildi. Raporda, öğrencilerin yüzde 72,1’inin sigarayı bırakmak istediği, ancak bunların yüzde 11,4’ünün profesyonellerden yardım aldığı dile getirildi. Öğrencilerin yarıdan fazlasının okullarda sigara içildiğini gördükleri, yüzde 13,3’ünün de öğretmenlerin her gün okulda sigara içtiklerini söyledikleri belirtildi.

Anket, Çin’deki öğrencilerin yüzde 80’inin 13 yaşından önce sigarayı ilk kez denediğini de ortaya çıkardı.

KIZLARDA DA SİGARA İÇME ARTIŞI VAR

Araştırmada daha çok kızın, özellikle yaşları 13-14 arasındakilerin sigara kullandığı anlaşıldı.

10. sınıftaki öğrencilerin yüzde 2,2’sinin sigara içtiği, 15 yaş ve üstü kızların da sigara içme ortalamasının yüzde 2,4 olduğu ifade edildi. Ankette, kırsal kesimdeki gençlerin, şehirdekilerden daha önce sigaraya başladığı da belirtildi. Bu trendin özellikle tütünün üretildiği Yunnan, Henan ve Hunan eyaletlerinde görüldüğü ifade edildi.

Araştırmada, hükümetin tütün reklamı yasağına rağmen, öğrencilerin yüzde 48,5’inin tütün reklamlarında yada televizyondaki promosyonlarda veya satış noktalarında tütünün farkına vardıkları anlaşıldı.

SİGARA FİYATLARINDA ARTIŞ İÇMEYİ AZALTIYOR

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, aralarında Çin’in de bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde tütün ürünü fiyatlarının yüzde 10 artışı, tütün kullanımının yüzde 5 azalmasına neden oldu.

Öğrencilerin yüzde 25’inin sigarayı paket değil de tek olarak aldıkları da ortaya çıktı.

Araştırmada ayrıca öğrencilerin yüzde 73’inün evde yada kamu yerlerinde, yarıdan fazlasının ise okullarda sigara dumanına maruz kaldıkları ortaya çıktı.

Öğrencilerin yüzde 11’i de öğretmenlerinin her gün okulda sigara içtiğini söylediği ifade edildi.

Öğrencilerin yüzde 75’inin tütünün zararlarıyla ilgili mesajları son 30 günde aldıkları ve yüzde 36,5’inin ise geçen yıl tütünün zararlı etkilerini okullarında öğrendiklerini söylediği kaydedildi.

Araştırmada ayrıca öğrencilerin yüzde 74’ünün sigara dumanına maruz kalınan ve pasif içicilik olarak adlandırılan içiciliğin zararlı olduğunu düşündüğü, yüzde 66’sının ise sigaranın kapalı kamu alanlarında yasaklanmasına destek verdiği dile getirildi.

-SİGARA YASAĞI ÇIKMAZI-

Çin, dünyanın en büyük sigara üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunuyor. Ülkede 300 milyon aktif sigara içicisi, aralarında 180 milyonu çocuklar olmak üzere 740 milyon da pasif içici bulunuyor. 1,4 milyar nüfusa sahip Çin’de her yıl 1,4 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor. Bu rakamın ciddi önlemler alınmazsa 2050’den önce 3 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Çin, 2003 yılında DSÖ’nün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamıştı. Ancak, Pekin yönetiminin tütün kullanımının azaltılması yönündeki sözlerini yerine getirmediği eleştirileri yöneltiliyor.

Çin'in tütün endüstrisi 2013’te yıllık yüzde 10,5 artışla 154,9 milyar dolar vergi ve kar oluşturdu.

CİHAN

Yorumlar