Çin Yunanistan'a yatırıma hız verdi

Çin Başbakanı Li Keqiang, Yunanistan’a gerçekleştirdiği üç günlük ziyareti yarın tamamlayacak. Çin’in Yunanistan’a yapacağı yatırımları hızlandırma amacıyla bu ülkeyi ziyaret eden Çin Başbakanı Li, hem Yunan yöneticilerle bir...

Google Haberlere Abone ol
Çin Yunanistan'a yatırıma hız verdi

Çin Başbakanı Li Keqiang, Yunanistan’a gerçekleştirdiği üç günlük ziyareti yarın tamamlayacak. Çin’in Yunanistan’a yapacağı yatırımları hızlandırma amacıyla bu ülkeyi ziyaret eden Çin Başbakanı Li, hem Yunan yöneticilerle bir araya geldi hem de yoğun bir kültürel programa katıldı.

İlk defa Yunanistan’ın ziyaret eden Çin Başbakanı Li Keqiang, Başbakan Antonis Samaras ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki başbakanın yaptığı basın toplantısında konuşan Samaras, “Yunanlılar ülkemizde Çin Başbakanı dostumuzu misafir etmekten çok mutlu.” dedi.

Uluslararası birçok konuda konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Yunan Başbakan Samaras, “Ben kendi adıma, Yunanistan’ın mali krizle denendiği son yıllarda Çin’in bize verdiği desteğe duyduğum derin saygıyı ifade ettim. Yunanistan, güvenirliğini yeniden kazanmış durumda. Piyasalara geri döndü, durgunluk atlatılıyor, dünyada ve Avrupa’da kendisine yakışan rolün peşinde.” Stratejik işbirliğini de ele aldıklarını söyleyen Samaras, Çin’in Yunanistan’ın jeostratejik konumuna verdiği önemi konuştuklarını da kaydetti.

ÇİN ÜRÜNLERİ DEMİRYOLU İLE AVRUPA’YA TAŞINACAK

Bu arada bugün Pire Limanı’ndaki Çin’in COSCO tesislerini ziyaret eden iki lider, Pire Limanı’nın demiryolu ağına bağlanmasına dair düzenlenen törene de katıldı. Demiryolu, Avrupa ile Uzak Doğu arasında bir merkez noktası haline dönüşmüş olacak. Pire Limanı’na ulaşan Çin ürünleri, Yunan demiryolları OSE vasıtasıyla Avrupa’ya taşınacak.

İki ülke karşılıklı olarak kültür merkezleri açılması konusunda da mutabakata imza koydu. İki ülke üniversitelerinde Yunanca ve Çincenin öğretilmesi de sağlanacak.

Lİ: DERİNLEMESİNE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK

Çin Başbakanı Li de Yunanistan’a gerçekleştirdiği ilk ziyaret sebebiyle Çin’in doğuyu Yunanistan’ın ise Batıyı aydınlattığını söyledi. Benzer ideoloji ve mantalitelere sahip olduklarını söyleyen Çin Başbakanı Li, Samaras ile samimi ve derinlemesine konuşmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Li, imzalanan anlaşmalara kısaca değindi. Li, Çin’in Yunanistan’ın istikrarlı yatırımcısı olduğunu vurgladı.

Çin ile işbirliği hedefine dair bir soruyu cevaplandıran Samaras, “Dostluk, işbirliği, ikili ilişkiler, Çin’i Avrupa getirmek ve tersini başarmak, Çin için kapı olmak” şeklinde yanıtladı.

Lİ GİRİT’E DE GİDECEK

Çin Başbakanı Li, Atina’da kültürel mekanları da ziyaret etti. Li onuruna bu akşam Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından akşam yemeği verilecek. Yarın ise Girit’e geçecek olan Li’ye Yunan Başbakan Samaras da eşlik edecek. Girit'te açılış ve müze ziyaretlerinde bulunacak olan Li, daha sonra ülkeden ayrılacak.

CİHAN

Yorumlar