Çin-Vietnam gerginliği: 3 bin Çinli tahliye edildi

Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede petrol platformu kurmasına tepki gösteren öfkeli Vietnamlıların Çinlilere ait fabrikalara saldırması sonucu yükselen tansiyonun ardından 3 binden fazla Çinlinin tahliye edilerek ülkesine getirildiği...

Google Haberlere Abone ol
Çin-Vietnam gerginliği: 3 bin Çinli tahliye edildi

Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı bölgede petrol platformu kurmasına tepki gösteren öfkeli Vietnamlıların Çinlilere ait fabrikalara saldırması sonucu yükselen tansiyonun ardından 3 binden fazla Çinlinin tahliye edilerek ülkesine getirildiği kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü açıklamasında, 2 Çin vatandaşının öldüğü, 100’den fazlasının da yaralandığı şiddet olaylarında Çin hükümetinin uçak ve gemilerle saldırıya uğrayan fabrikalardaki Çinli işçileri ülkeye geri getirme organizasyonu yaptığı kaydedildi. Getirilenler arasında 16 ağır yaralı da var. Dün öğleden sonra Çin’e getirilen vatandaşların sayısının 3 binden fazla olduğu belirtildi.

Vietnam’ın Ha Tinh eyaletinde yatırımı Tayvan merkezli Formosa Plastics Group’a ait olan ve müteahhitliğini de Çin’in Çin 19. Metalurji Şirketi’nin (MCC19) yaptığı demir ve çelik fabrikası saldırılardan en çok etkilenen tesis oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı, MCC19’un çalışanlarının bu sabah ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletine getirildiğini açıkladı.

Çin, Kamboçya’dan, Vietnam'daki Çin karşıtı gösterilerden kaçarak Kamboçya'ya sığınan Çin yurttaşlarının güvenliğini sağlamasını istemişti.

Öfkeli Vietnamlılar, hafta başında beri Çinlilere ve Tayvanlılara ait 15 fabrikayı ateşe vermişti. Olayların ardından Çin, Vietnam’dan Çinli vatandaşlarının can güvenliği ve malların korunması istemiş ve suçluların cezalandırılmasını talep etmişti. CİHAN

Yorumlar