Çin ve Güney Kore lideri Kuzey Kore'ye nükleer çağrıda bulundu

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore'ye nükleer denemelere son vermesi yönünde çağrıda bulundu.Güney Kore’nin başkenti Seul’de resmi ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney...

Google Haberlere Abone ol
Çin ve Güney Kore lideri Kuzey Kore'ye nükleer çağrıda bulundu

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore'ye nükleer denemelere son vermesi yönünde çağrıda bulundu.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de resmi ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi. Liderler, Kuzey Kore’nin nükleer testleri ve bölgedeki son gelişmeleri müzakere etti. Dün yapılan müzakerelerin ardından ortak açıklama yapan iki ülke lideri, Kuzey Kore’nin nükleer testlere son vermesine vurgu yaptı. Müzakereler sırasında, Xi Jinping ve Park Geun-hye’nin Japonya ve ABD’yle ilişkin konularda her hangi bir sert eleştiriye yer vermemeye özen göstermeleri dikkat çekti.

Öte yandan, Xi Jinping’in, önümüzdeki sene düzenlenecek olan "Japonya'ya karşı kazanılan Zaferin 70. yılı" kutlamaları için Güney Kore'ye işbirliği teklif etti. İkinci Dünya savaşında Çin ile beraber Güney Kore'de Japonya'ya karşı savaşmıştı.

Xi Jinping bugün ise Seul Üniversitesi öğretim üyeleri dâhil, bazı siyasetçi ve öğrencilerden oluşan 500 kişilik grup karşısında konuşma yaptı. Xi konuşmasında, “Ben, Kore Yarımadası’nda nükleer silahların bulundurulmasına karşıyım ve her iki Kore’yi diyalog ve müzakereler vasıtasıyla nükleer ve diğer meselelerini çözmeleri için çaba göstermeye çağırıyorum.” dediği belirtildi. Uzmanlar bu konuşmayı, Kuzey Kore’ye yöneltilen bir uyarı olarak nitelendirdi.

Bunun yanı sıra, Devlet Başkanı Xi Jinping’in işadamlarıyla da görüşme yaptı. Söz konusu toplantıya yaklaşık 420 kadar iş adamının katıldığı bildiriliyor. Katılımcılar arasında Güney Kore Ticari ve Sanayi Odası (KCCI) Başkanı Park Yong-man ve Çin tarafından Alibaba Grup Başkanı ve Kurucusu olan Jack Ma gibi isimleri yer aldı.

CİHAN

Yorumlar