Çin ve ABD arasında casusluk krizi

İlişkileri zaman zaman gerilen ABD ve Çin arasında şimdi de casusluk krizi patlak verdi.ABD, Çin ordusu mensubu beş kişiyi, özellikle nükleer enerji, demir-çelik ve güneş enerjisi sektörlerinde faaliyet gösteren 'United States Steel Corp',...

Google Haberlere Abone ol
Çin ve ABD arasında casusluk krizi

İlişkileri zaman zaman gerilen ABD ve Çin arasında şimdi de casusluk krizi patlak verdi.

ABD, Çin ordusu mensubu beş kişiyi, özellikle nükleer enerji, demir-çelik ve güneş enerjisi sektörlerinde faaliyet gösteren 'United States Steel Corp', 'Alcoa' ve 'Allegheny Technologies' şirketlerinin ve bir işçi sendikasının bilgilerini çalmakla suçladı ve dava açtı.

Pekin yönetimi ise Washington’un suçlamalarını reddetti ve ABD’nin Pekin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı, Nisan ayında kurulan ve iki ülke arasında yapılacak siber çalışma grubu toplantısını da askıya aldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Qin Gang, ABD’nin Çinli yetkililere açtığı siber casusluk davasına sert tepki gösterdi. ABD’nin suçlamaların temelsiz olduğunu ve gizli bir amaç güttüğünü savunarak, hiçbir zaman siber casusluk faaliyetlerine bulaşmadıklarını ve katılmadıklarını söyledi.

Qin ayrıca Washington’un suçlamalarının iki ülke arasındaki işbirliğine zarar verebileceğini de ifade ederek, "ABD'yi yaptıklarını net olarak açıklaması ve bu tip faaliyetlere derhal son vermesi konusunda uyarıyoruz." şeklinde konuştu. Qin dünkü açıklamasında ayrıca, "Uzun süredir ABD ilgili birimlerinin yabancı siyasetçileri, işletmeleri ve şahısları devamlı ve organize şekilde dinliyor ve bu herkesin bildiği bir gerçektir. Çin, ABD'nin dinleme ve gözetleme eylemlerinden en ciddi zarar gören mağdurlardan biridir. Çin hükümetine bağlı kuruluşlar, işletmeler, üniversiteler ve şahıslar, ABD tarafından siber dinlemeye tabi tutuluyor ve Çin tarafı bunu engellemek için ciddi girişimlerde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Çin medyasına göre, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zheng Zeguang, dün gece ABD'nin Pekin Büyükelçisi Max Baucus'u Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, ülkesinin, ortak siber çalışma grubunun çalışmalarını geçici olarak durdurduğunu aktardı.

Bu arada Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geng Yansheng ise ABD’nin samimiyet gösterip iki ordu arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesine katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

ABD, Çin’den gelen siber saldırılara maruz kaldığını sıklıkla dile getiriyordu. Bu son olayla birlikte ABD ilk kez yabancı ülke vatandaşları için siber casusluk suçlamasında bulunmuş oldu.

Washington’un istihbarat raporunda, siber casusluğun ABD’li şirketlere 24-120 milyar dolar zarara neden olduğu ve Çin’in en çok siber casusluk yürüten ülke olduğu ileri sürülüyor. CİHAN

Yorumlar