Çin: Tehditlerden kokmuyoruz

Çin Genel Kurmay Başkanı Fang Fenghui, ülkesinin barışçı gelişme yolunu izlediğini ve kışkırtıcılık yapmadığını savunarak, tehditlerden de korkmadıklarını söyledi.Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Genelkurmay Başkanı Fang Fenghui,...

Google Haberlere Abone ol
Çin: Tehditlerden kokmuyoruz

Çin Genel Kurmay Başkanı Fang Fenghui, ülkesinin barışçı gelişme yolunu izlediğini ve kışkırtıcılık yapmadığını savunarak, tehditlerden de korkmadıklarını söyledi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Genelkurmay Başkanı Fang Fenghui, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in davetlisi olarak gittiği ilk ABD gezisini dün tamamladı. Fang, Salı günü Kaliforniya’daki USS Ronald Reagan uçak gemisini gezdi. Askeri törenle karşılanan Fang, ayrıca muharip gemi USS Coronado’yu da gezdi. Kuzey Carolina’daki ABD Ordusu Kuvvetleri Komutanlığı'nı da ziyaret eden Fang, Cuma günü New York'ta Henry Kissinger bir araya gelmişti.

Orgeneral Fang Fenghui, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısındaki konuşmada, birçok alanda iki taraf arasında görüş birliğine varıldığını söyledi. Orgeneral Fang ayrıca, ülkesinin barışçı gelişme yolunu izlediğini ve kışkırtıcılık yapmadığını savunarak, tehditlerden de korkmadıklarını vurguladı. Çin'in egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü korumada ısrarlı olduğunu vurgulayan Fang, ABD'yi Doğu ve Güney Çin Denizi sorunlarını objektif şekilde değerlendirmeye çağırdı.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ise görüşmenin iki ordu arasındaki karşılıklı güvenin kurulması ve fikir ayrılıklarının kontrol altına alınmasına yararlı olduğunu söyleyerek, Çin'i bu yıl Pasifik'te düzenlenecek askeri tatbikatlara davet ettiklerini anımsattı. Dempsey, söz konusu tatbikatın amacının ilgili taraflar arasında çatışmaları engellemeyi ve işbirliği oluşturmayı amaçladığını kaydetti.

Uzmanlar, Fang’ın ABD ziyaretinin, Çin’in ilk uçak gemisi Liaoning’i (eski adıyla Varyag) gezen ilk yabancı ziyaretçi olan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in ziyaretinden bir ay sonra gerçekleşmesine dikkat çekiyor. Fang’ın 5 günlük ziyaretinin ayrıca ABD’nin Çin ile askeri ilişkileri geliştirmeyi ve Asya-Pasifik bölgesindeki sularda tırmanan gerginliklerde temas kanallarını açık tutma isteğinin göstergesi olduğu belirtiliyor. Çinli askeri uzmanlar, karşılıklı konukseverliğin iki ülkenin artan karşılıklı güvenini gösterdiğine de dikkat çekti.

Geçen hafta Çin ve ABD, en erken zamanda büyük askeri harekatlarda haberleşme mekanizmasını kurma, açık denizlerde davranış standartları belirleme, askeri başkanlar arasındaki kırmızı hattının güvenli video konferans sistemine dönüştürülmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Çin medyasına göre ziyaret, geçen yaz ABD’de iki devlet başkanı arasında anlaşmaya varılan "yeni tip büyük ülkeler arası ilişkiler" üzerindeki mutabakat çerçevesinde gerçekleşti ve ziyarette terör ve korsanlıkla mücadele, Güney Çin Denizi sorunu, karşılıklı güven ve işbirliğinin güçlendirilmesi gibi konular görüşüldü. Görüşmelerde ABD’den Güney Çin Denizi sorunu konusunda, adil ve titiz davranarak, "provokasyon" eylemlerine destek vermemesinin istendiği de ifade edildi. CİHAN

Yorumlar