Çin Savaş Uçaklarını Myanmar Sınırına Gönderdi

Çin'de Myanmar savaş uçağından düşen bombayla dört Çin vatandaşının ölmesi üzerine Pekin yönetimi, savaş uçaklarını Myanmar sınırına gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Çin Savaş Uçaklarını Myanmar Sınırına Gönderdi

Çin'in güneyinde dün bir Myanmar harp uçağından azalan bombayla dört Çin vatandaşının ölmesi üstüne Pekin yönetimi, harp uçaklarını Myanmar sınırına gönderdiğini bildirdi.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri Sözcüsü Şın Cinkı, Yünnan eyaletinde Myanmar sınırındaki bir alanda dört Çinlinin Myanmar uçağından azalan bombayla ölmesinin arkasından sınıra yakın uçan Myanmar askeri uçaklarını gözlemlemek, uyarmak ve bölgeden ırak yakalamak amacıyla Çin harp uçaklarının sınıra sevk edildiğini bildirdi.

SINIRDA SIKI YÖNETİM

Çin Hava Kuvvetleri'nin üst seviyede alarmda bulunduğu ve Çin-Myanmar haddini yoğun gözetim altında tuttuğu anlatım edilirken, Çin'in 'ulusal hava dalında egemenliğini korumak için' sınırda önlemler alacağı kaydedildi.

PEKİN YÖNETİMİNDEN MYNMAR'A ÇAĞRI

Pekin yönetimi, bununla beraber iki ülkenin hudut bölgelerinde güvenlik ve istikrarın korunması, vakadan mesul şahısların cezalandırılması ve aynı olayın tekrarlanmaması hakkında Myanmar kısmına çağrıda bulundu.

Myanmar'ın kuzeydoğusundaki Çin sınırına yakın sorunlu alanda Çin kökenli Kokang isyancılarının oluşturduğu Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu ile güvenlik güçleri içinde 9 Şubat'tan bu güne çıkan çatışmalar sürüyor.

30 BİN KİŞİ ÇİN'E SIĞINMIŞTI

Çatışma bölgesinde geçen ay gerilimin artarak çoğalması üstüne en az 30 bin şahıs Myanmar'dan Çin'e sığınmıştı. Olayın arkasından sığınmacıları sahiplenen Çinli yetkililer, iki ülkenin hudut bölgesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını açıklayarak, Myanmar tarafındaki çatışmalara karşın sınırın açık kalacağını anlatım etmişti.

MYANMAR SAVAŞ UÇAĞI ÇİNLİ ÇİFTÇİLERİ BOMBALAMIŞTI

Myanmar'a ilişkin bir harp uçağı, ülkenin kuzeyindeki isyancılara karşı yürütülen hava operasyonu esnasında Çin haddini ihlal ederek tarlada çalışmakta bulunan köylüleri bombaladı. Bu gelişme, akıllara Aralık 2011'de 34 insanın ölümüyle sonuçlanan Uludere olayını getirdi.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, bu sabah meydana gelen hadise sebebi ile hudut bölgesindeki bir şeker kamışı tarlasında çalışan dört Çinli çiftçinin öldüğünü, dokuz çiftçinin yaralandığını bildirdi.

Çin Hava Kuvvetleri'nin alanda devriye uçuşlarına başladığını belirten Şinhua, Myanmar'ın Pekin Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını ve izahat istendiğini kaydetti. Myanmar ordu birlikleri ile ülkenin kuzeyindeki Kokang isyancıları içinde son haftalarda çatışmalar patlak verdi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar