Çin: Saldırganlar intihar bombacısı

Çin'de 31 kişinin öldüğü, 94 kişinin yaralandığı Şincan (Xinjiang)Uygur Özerk Bölgesi’ndeki terör saldırısına tepkiler sürüyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden kınama açıklamaları gelirken, Çin polisi,...

Google Haberlere Abone ol
Çin: Saldırganlar intihar bombacısı

Çin'de 31 kişinin öldüğü, 94 kişinin yaralandığı Şincan (Xinjiang)Uygur Özerk Bölgesi’ndeki terör saldırısına tepkiler sürüyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden kınama açıklamaları gelirken, Çin polisi, bölgenin merkezi Urumçi’deki bir açık pazarda yapılan söz konusu terör saldırısını, 5 intihar bombacısının gerçekleştirdiğini açıkladı. 3 hafta önce de şehrin tren istasyonuna benzer intihar saldırısı düzenlenmiş, ikisi saldırgan üç kişi ölmüş ve 79 kişi de yaralanmıştı.

Çin, Şincan’da terörizme darbe indirmek için son zamanlarda büyük kampanya başlattı. Pekin, Orta Asya ile komşu olan yeraltı kaynakları bakımından zengin Şincan’daki şiddetin kötüleşmesini ‘’İslamist ve ayrılıkçılar’’a bağlıyor. Geçen yıl Çin genelinde yaşanan saldırılarda 180’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Global Times gazetesine göre dün Urumçi’de oluşan söz konusu saldırıda beş saldırganın kendilerini havaya uçurduğunu yazdı.

Saldırının gerçekleştirildiği ve satıcılarının çoğunun Uygur, müşterililerin çoğunu ise Çinlilerin oluşturduğu dünkü sabah pazarı saldırısını henüz üstlenen olmadı.

SALDIRI DIŞ DESTEKLİ

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei ise günlük basın toplantısında, birçok terörist saldırı ve faillerine bakıldığında, bunların Çin'in sınırları dışındaki terörist grupların yanı sıra, internet üzerinden ‘’dini aşırılık’’ yanlısı propagandalardan da destek aldığını söyledi.

Teröristlerin Çin dışında destekçileri olduğunu belirten Çinli uzmanlar, dünkü saldırının bölgedeki en büyük saldırı olduğuna dikkat çekiyor.

Şincan Sosyal Bilimler Akademisi’nden emekli Orta Asya uzmanı Pan Zhiping, ‘’Teröristler, Doğu Türkistan İslami Hareketi (DTİH) gibi yurtdışındaki gruplarda eğitim alıyorlar ve Suriye’de savaş tecrübesi kazanıyorlar. Şu an onlar tam olarak organize olmuşlar ve bu küçük örgütler çok sıkı. Bu küçük örgütleri çökertme ihtimali olmazsa, sanırım bu tür şeylerin oluşması devam edecektir.’’ yorumunda bulundu.

Çin yönetimi, ülkede son zamanlarda artan saldırı ve şiddet olaylarının ardından ülke genelinde güvenliği artırmış ve özellikle Pekin ve Şanghay şehirleri olmak üzere özel silahlı birlikler sokaklarda devriye gezmeye başlamıştı. İnsan hakları gruplarının, Uygur bölgesinde artan gerilime kültürel baskı, müdahaleci güvenlik önlemleri ve yıllardır ayrımcılık ve ekonomik eşitsizliğe sebep olan Çinlilerin (Hanlar) buraya göçünün neden olduğunu savunuyor. Uygurlar, bölgeye göç ettirilen Çinlilere resmi ayrımcılık yapıldığından da şikayet ediyor.

Reuters’a konuşan Zheng isimli bir Çinli, ‘’ Burada sebze bile alamadıktan sonra halkın nasıl hayat yaşaması düşünülebilir’’ dedi. ‘’Ben buraya yeni geldim. Fakat çarem olsaydı, Urumçi’den daha güvenli bir yere gitmeyi düşünürdüm.’’ şeklinde konuşan Zheng, diğer sabah pazarlarının da kapalı olduğunu belirtti.

Resmi Xinhua ajansı, Çin polisine dayanarak verdiği haberde, geçen ay Urumçi’deki istasyona yapılan saldırının DTİH tarafından gerçekleştirildiğini ve ilk kez ayrılıkçıların doğrudan saldırı bağlantısı olduğunu bildirdi.

ABD ve Çin, DTİH’nin El Kaide ile bağlantısı olduğunu ileri sürüyor ancak güvenlik uzmanları arasında, grupların yapısı, El Kaide yada diğer militan gruplar arsında gerçekten ilişki olup olmadığı konusunda görüş ayrılığı bulunuyor.

CİHAN

Yorumlar