Çin, Pekin’i taşıyor

Nüfus yoğunluğu ve trafik sıkışıklığına çare arayan Pekin, başkentin ağırlığını çevre illere kaydırıyor. Son yılarda nüfus ve araç sayısının artmasıyla hayatın giderek çekilmez hale geldiği Pekin’de yetkililer, şehrin yükünü...

Google Haberlere Abone ol
Çin, Pekin’i taşıyor

Nüfus yoğunluğu ve trafik sıkışıklığına çare arayan Pekin, başkentin ağırlığını çevre illere kaydırıyor. Son yılarda nüfus ve araç sayısının artmasıyla hayatın giderek çekilmez hale geldiği Pekin’de yetkililer, şehrin yükünü hafifletmek için kalıcı çözümler arıyor.

Geçen ay açıklanan ve yavaş yavaş uygulanmaya konmakta olan plana göre, 21 milyon nüfuslu Pekin’deki bazı üniversiteler, hastaneler, devlet kurumları ve alışveriş yerleri, Pekin’e komşu Tianjin şehri ile Hebei eyaletine taşınacak.

Kararla birlikte Hebei ve Tianjin’deki emlak fiyatları artmaya başladı.

Pekin, yeni planla şehrin trafik, su ve hava kirliliği sorununun önüne geçmeyi amaçlıyor. 6 çevre yolu otobanı, 9 da ana ekspres yolu olan Pekin’de 2011 rakamlarına göre 5 milyon kayıtlı araç bulunuyor. Sayının artışının kontrol altına alınabilmesi için plaka sınırlamasına gidilmişti. Otomobillerden çıkan gazın, şehrin hava kirliliğine sebep olan en büyük kirleticilerden olduğu belirtildi.

Pekin, Tianjin ve Hebei’in birleştirilmesiyle üç yerdeki nüfus yaklaşık 115 milyona ulaşacak ve ortaya dev bir megapol çıkacak. Bağlantıların yapılması için yeni otobanlar ve hızlı tren yolları devreye sokulacak. Tianjin ve Hebei’in Baoding şehrinden Pekin’e yüksek hızlı trenle yarım saate gelinebiliyor.

8 TOPTAN PERAKENDE PAZARI DA TAŞINIYOR

Pekin’in yükünü hafifletmek için hükümet, başkentte bulunan 8 büyük toptan perakende pazarını da Yongqing şehrine taşıyacağını duyurdu. Cuma günü yapılan anlaşmaya göre Pekin’deki çeşitli giysi, perde, ayakkabı ve küçük malların satıldığı toptan perakende alışveriş merkezleri de dahil olmak üzere Fengtai ilçesindeki Dahongmen pazarı, Hebei’in komşusu Yongqing’e taşınacak.

Yetkililer, Pekin’de 35 bin kişinin çalıştığı 9 bin dükkanın da taşınacağını açıkladı. Pekin’deki işçilerin yüzde 11,6’sının toptan ve perakende işinde çalıştığı biliniyor.

Pekin Belediye Başbakan yardımcısı Cheng Gang, başkentin fonksiyonlarına uymayan küçük emtia pazarlarını da taşıyacaklarını açıkladı. CİHAN

Yorumlar