Çin, okullarda sigara içmeyi yasakladı

Çin, ülkedeki tüm okullarda sigara içmeye yasak getirdi.Çin Eğitim Bakanlığı’ndan bugün yayımlanan genelgede, kimsenin ilk ve orta okullarda, kreşlerde ve meslek okullarında sigara içmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol
Çin, okullarda sigara içmeyi yasakladı

Çin, ülkedeki tüm okullarda sigara içmeye yasak getirdi.

Çin Eğitim Bakanlığı’ndan bugün yayımlanan genelgede, kimsenin ilk ve orta okullarda, kreşlerde ve meslek okullarında sigara içmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Bu okullarda sigara yasağı işaretlerinin sigara içilen yerlere değil, gözle görülebilecek yerlere konulması gerektiği belirtildi. Okulların, sigara şirketlerinden sponsorluk yardımı yada kampüslerinde sigara reklamının alamayacağı kaydedildi. Okullardaki alışveriş yerlerinde de sigara satışının yapılamayacağı ve söz konusu yasağın uygulanmasından okul müdürünün sorumlu olduğu ifade edildi.

Genelgede ayrıca yüksek öğretim enstitülerinin tüm binalarında sigara içilmesine yasak getirirken, sigara içmek için sadece birkaç açık hava alanı oluşturulmasına müsaade edileceği kaydedildi.

Genelgede ayrıca, kuralların uygulanması için okulların denetçiler tayin etmesi ve öğretim üyeleri ile öğrencilerin kuralları uygulayıp uygulamadığının değerlendirilmesi şartını getiriliyor.

Kurallara uymayan okulların genelgeye göre cezalandırılacağı da belirtildi. Okullardaki sigara yasağı, bir ay evvel okul, hastane, spor tesisleri ve toplu taşıma gibi kamusal alanlarda yetkililerin sigara içmesinin yasaklanmasının ardından geldi.

TÜTÜN SEKTÖRÜNÜN KÂRI ÇOK FAZLA

Çin, dünyada en fazla sigara üreten ve tüketen ülke konumunda bulunuyor. Ülkede sigara içenlerin sayısı 300 milyonu geçmiş durumda. Çin’de 740 milyon kişinin de düzenli olarak sigara dumanına maruz kaldığı ifade ediliyor.

Çin’in tütün sektörü 2013 yılında bir evvelki yıla oranla yüzde 10,5 artışla 157 milyon dolar vergi ve kâr ortaya koydu.

Çin Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu, her yıl 100 bin kişinin de pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirtti. Ayrıca ülkede sigaraya bağlı hastalıklar için yapılan devlet ve şahsi tedavi masraflarının da 6,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bununla birlikte sigara içilen ortamdaki havada bulunan zararlı maddelerin, dışarıdaki en kirli havadan bile daha tehlikeli olduğu vurgulandı.

Çin, 2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni imzalamış ve 2006’da yürürlüğe girmişti. Uzmanlar, mevcut hükümetin çabalarının söz konusu sözleşme standartlarının çok gerisinde olduğunu belirtiyor.

Ülkede 2011 yılında otel ve lokantaların da dahil olduğu kapalı alanlarda sigara içilmesine yasak getirilmiş ancak denetim ve uygulamada genelde bu kurala uyulmamıştı. CİHAN

Yorumlar