Çin, Malezya’dan kayıp uçakla ilgili daha çok çaba bekliyor

Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken, Vietnam üzerinde radardan kaybolan ve 3 gündür haber alınamayan Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili esrar perdesi aralanamıyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin, Malezya’dan kayıp uçakla ilgili daha çok çaba bekliyor

Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken, Vietnam üzerinde radardan kaybolan ve 3 gündür haber alınamayan Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili esrar perdesi aralanamıyor.
Uçakta 154 vatandaşı bulunan Çin, Malezya'dan arama çalışmalarını artırmasını, kendilerine gereken bilgileri zamanında aktarmasını ve konuyla ilgili en kısa zamanda soruşturma başlatmasını talep ediyor.
Tüm aramalara rağmen kayıp uçaktan haber alınamaması, Çin medyasının Malezya’yı eleştirmesine neden oldu. Devlet medyası, Malezya Havayolları ile güvenlik görevlilerinin çalışma şeklinde boşluklar olduğu ve uçaktaki yolcularla ilgili olarak doğru bir bilgi verilememesini eleştirdi.
Tüm uluslararası arama çabalarına rağmen kayıp uçaktan haber alınamıyor. Şu ana kadar uçakla Vietnam’ın güneyinde devam eden ve su üzerinde görülen enkaz parçaları ve petrol sızıntılarının kaybolan uçakla ilişkisi olmadığı belirlendi.
Kayıp vatandaşlarına ulaşmak için yoğun çaba harcayan Çin, uçağın kuleyle bağlantısının kesildiği deniz sahasına 4 gemi ve 2 uçak gönderdiğini açıkladı. Çin medyası, Çin sahil güvenlik gemisinin arama çalışmalarının yoğunlaştığı deniz sahasında yakıt sızıntısı olduğu tahmin edilen iki büyük yağ tabakası keşfettiğini bildirdi. Söz konusu yağ tabakasının kayıp uçağa ait olup olmadığı en az bir gün sonra anlaşılacak.
Malezya Havayolları’na ait Boeing B777-200 tipi uçakta bulunan yolculardan 154’ü Çinli. Pekin’deki Lidu Oteli’nde yolcu yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor.
Öte uyandan Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, İnterpol veri tabanıyla yapılan karşılaştırma sonucunda uçağa çalıntı veya sahte pasaportla binmiş ikiden fazla yolcu olmadığını duyurdu. Daha önce 4 kişinin çalıntı pasaportla uçağa bildiği açıklanmıştı.
Bu arada uçağa sahte pasaportla binen yolcuların, yıllar önce Tayland'da kaybolan İtalya ve Avusturya’ya ait pasaportlarla uçağa bindikleri belirtildi. Aynı anda bilet alan ve Pekin üzerinden Avrupa’ya gitmeyi hedefleyen bu yolcuların, bilet numaralarının da birbirini takip ettiği kaydedildi. Bu kişilerin Asyalı oldukları da ifade edildi.
-

MALEZYA HAVAYOLLARI’NIN HİSSELERİNDE REKOR DÜŞÜŞ-
239 yolcu ve mürettebatıyla kaybolan uçak olayının ardından Malezya Havayolları hisselerinde yüzde 18 düşüş yaşandı. Bir süredir ekonomik zarar yaşayan ve geçen yıl 360 milyon dolar zarar açıklayan Malezya Havayolları’nın yıl temelindeki değer kaybı ise yüzde 30’un üstünde seyrediyor. Pekin’e gelen söz konusu uçak Asya’nın en büyük havaylu şirketlerinden Malezya Havayolları ile Güney Çin Havayolları’nın (China Southern Airlines) ortak uçuşuydu. Olayın ardından Güney Çin Hava Yolları’nın hisselerinde ise yüzde 4’e yakın düşüş görüldü.

CİHAN

Yorumlar