Çin, Irak’taki vatandaşlarını tahliye ediyor

Çin, Bağdat yönetimine, Irak'ın yeniden yapılanma çalışmasına ve terörizmle mücadelesine elinden gelen desteği vereceğini açıklarken, bu ülkedeki vatandaşlarını da güvenli yerlere tahliye edecek.Pekin’de düzenleyen olağan basın toplantısında...

Google Haberlere Abone ol
Çin, Irak’taki vatandaşlarını tahliye ediyor

Çin, Bağdat yönetimine, Irak'ın yeniden yapılanma çalışmasına ve terörizmle mücadelesine elinden gelen desteği vereceğini açıklarken, bu ülkedeki vatandaşlarını da güvenli yerlere tahliye edecek.

Pekin’de düzenleyen olağan basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Irak'taki gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirterek, ‘’Batı Asya ve Kuzey Afrika'da gerginliğin ortaya çıkmasından bu yana radikal düşünceler, silah ve terörizm yayıldı ve bu unsurlar bölgesel ve küresel güvenliğe büyük tehdit oluşturuyor’’ dedi.

Irak’ın bir an önce normale dönmesini arzuladıklarını vurgulayan Hua, Bağdat yönetiminin taleplerine göre Çin’in Irak’ın yeniden yapılanma ve terörizmle mücadelesine elinden gelen desteği devam ettirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Irak’ta çalışan 10 binden fazla Çin vatandaşının bir bölümünün Irak’ın içindeki güvenli yerlere yada komşu ülkelerde tahliye edileceği de bildirildi. Ülkedeki Çin vatandaşlarının nispeten güvenli alanlarda olduğunu söyleyen Hua, Bağdat yönetiminden bu ülkedeki Çin temsilciliklerinin ve Çinli şirketler ve personelin güvenliğinin teminat altına alınmasını istedi.

Hua, Irak’taki ve komşu ülkelerdeki Çin Büyükelçiliklerinin Çin vatandaşlarının tahliyesi için yerel makamlarla görüşmelerinin sürdüğünü de belirtti ancak ülkesinin Irak’a yardım için askeri uzmanların gönderilmesi konusunda detay vermedi. Sadece Çin’in kapasitesinin elverdiği ölçüde Irak’a yardım yapacaklarını dile getirdi.

Enerjiye aç ekonomisini doyurmaya çalışan Çin, enerji temininde çeşitliliği de arttırma yoluna gidiyor. Çin için Ortadoğu, petrol ithalatında büyüyen bir kaynak haline geldi. Son yıllarda Irak’taki varlığını artıran Çin, bu ülkeden petrol ithalatını geçen yıl yüzde 50 arttırmıştı. Irak, Rusya’nın ardından Çin’in ham petrol ithalatında beşinci büyük kaynak haline gelmişti

CİHAN

Yorumlar