Çin ile Vietnam arasında gemi tacizi krizi

Çin, Vietnam’a ait donanma gemilerinin Çin gemilerini Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda taciz etmesini eleştirdi.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Xisha Adaları yakınlarında "China National Offshore Oil Corporation...

Google Haberlere Abone ol
Çin ile Vietnam arasında gemi tacizi krizi

Çin, Vietnam’a ait donanma gemilerinin Çin gemilerini Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda taciz etmesini eleştirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Xisha Adaları yakınlarında "China National Offshore Oil Corporation (CNOOC)" şirketine ait 981 no'lu sondaj kulesinde yaptığı çalışmaların yasal olduğunu söyledi. Sondaj faaliyetinin Çin'in kendi kara sularında ve meşru olduğunu savunan Hua, sondaj kulesi hakkında seyir bilgisi yayımladığını da ifade etti.

Bölgedeki Çin şirketlerinin Vietnam tarafından taciz edilmesinin temel norm ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bunun aynı zamanda Çin'in egemenlik ve yönetim haklarını da ihlal ettiğini vurgulayan Çinli sözcü, bölgedeki çalışmaların ABD ve Vietnam'ı ilgilendirmediğini dile getirdi.

Kontrolü 1972'de Pekin yönetimine geçen söz konusu tartışmalı sularda dün Vietnam ve Çin gemileri sondaj kulesi çevresinde engelleme girişimi sırasında çarpışmış ancak yaralanan olmamıştı. CİHAN

Yorumlar