Çin ile Fransa arasında 18 milyar Euro'luk 50 anlaşma imzalandı

Göreve gelmesinin ardından ilk resmi Avrupa seyahatine çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Hollanda’nın ardından Fransa’yı ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Çin ile Fransa arasında 18 milyar Euro'luk 50 anlaşma imzalandı

Göreve gelmesinin ardından ilk resmi Avrupa seyahatine çıkan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Hollanda’nın ardından Fransa’yı ziyaret etti.

Xi Jinping dün akşam Paris'te Fransız mevkidaşı François Hollande ile tekrar bir araya geldi. 200 Çinli işadamının eşlik ettiği Xi Jinping’e Fransa’da görkemli karşılama töreni yapıldı. Seine Nehri kıyısındaki Musee de L'armee Meydanı'nda düzenlenen görkemli törenin ardından, Cumhuriyet Muhafızları'nın koruması altında Elysee Sarayı'na geçildi.

Xi’nin Fransa ziyaretinde ekonomi, ticaret, nükleer enerji, havacılık, uzaycılık, sanayi ve finans gibi alanları kapsayan 50 işbirliği anlaşması imzalandı. Hollande, anlaşmaların hacminin 18 milyar Euro'yu bulduğunu söyledi.

Anlaşmalar arasında Çin Havacılık Malzemeleri Grup Şirketi (CASC) ile Airbus arasındaki uçak siparişi ve Çin ile Fransa'nın Çin’in güneybatısındaki Wuhan şehrinde kuracakları ekolojik örnek kent projesi dikkat çekti.
Çin, aralarında 27 yeni Airbus A330 de dahil olmak üzere 70 uçak siparişi verdi ve yeni anlaşma Airbus’a, 2025 yılına kadar Çin’in Tianjin şehrinde A320 uçaklarını montaj yapma hakkı da tanıyor. Xi’nin ziyaretinde ayrıca Çin’in otomobil üreticisi Dongfeng Motor ile Fransa’nın en büyük oto üreticisi PSA Peugeot Citroen arasındaki anlaşma da nihayetlendirildi.

Uzay ürünleri Fransa’nın Çin'e ihracatının yüzde 29’unu oluşturuyor.

Fransa, Çin’in ithalatında yüzde 1,2 paya sahip ve Çin’e yaptığı doğrudan yatırım 2012 yılının sonunda 16,7 milyar dolara ulaştı.

Bu arada Xi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) merkezini de ziyaret etti ve burayı Çin’den ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı oldu. Eşi Peng Liyuan'ın yanı sıra, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi üyelerinden Wang Huning ve Li Zhanshu ve Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi’nin eşlik ettiği Xi, aynı zamanda geçen gün Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmıştı.
Cumhurbaşkanı Xi, Fransa’nın ardından, Almanya ziyaretine başladı. Xi’nin Avrupa ziyaretinin son durağı ise Belçika olacak. CİHAN

Yorumlar