Çin ile AB arasında gümrük antlaşması imzalandı

Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasında önemli bir gümrük antlaşması imzalandı. Antlaşma sayesinde düşük maliyetler ve basitleştirilmiş prosedürlerle ticaret daha kolay yapılacak.16 Mayıs’ta Pekin’de imzalanan antlaşmaya göre AB ve Çin,...

Google Haberlere Abone ol
Çin ile AB arasında gümrük antlaşması imzalandı

Çin ile Avrupa Birliği (AB) arasında önemli bir gümrük antlaşması imzalandı. Antlaşma sayesinde düşük maliyetler ve basitleştirilmiş prosedürlerle ticaret daha kolay yapılacak.

16 Mayıs’ta Pekin’de imzalanan antlaşmaya göre AB ve Çin, birbirlerinin 'sertifikalı güvenilir tüccarlarını' tanımayı taahhüt etti. Böylece iki tarafın söz konusu şirketleri, gümrükleme için daha hızlı kontrol ve azaltılmış uygulamadan yararlanacak.

AB’nin Yetkili Ekonomik Operatör (AEO) uygulaması, 2008 yılında başlatıldı. Amaç şirketlere basitleştirilmiş gümrük prosedürleri sunmak. Bu kapsamda AB’de şu an 15 bin şirket bulunuyor.

Sertifikalı tüccarların karşılıklı tanınması uygulaması, uluslararası ticaretteki ortaklar arasında uyumsuz standartların çoğalmasını engelliyor ve dünya çapındaki gümrük uygulamalarına daha uyumlu bir yaklaşımı teşvik ediyor.

AB, benzer bir antlaşmayı 2012’de ABD, 2011 yılında da Japonya ile imzalamıştı.

AB, Çin’in en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Çin ise AB’nin en büyük ihracat kaynağı ve en hızlı büyüyen pazarı konumunda. İkili ticaret hacmi günlük 1 milyar avroyu geçmiş durumda.

Geçen yıl AB’nin Çin’e ihracatı yüzde 2,9 artarak 148,1 milyar avro oldu. AB ise Çin’den 2012’ye oranla yüzde 4 düşüşle geçen yıl 279,9 milyar avroluk mal ithal etti.

CİHAN

Yorumlar