Çin Fener Bayramı’nı kutluyor

Çinliler, en büyük geleneksel bayramları Bahar Bayramı'nın (Chunjie) bitişini simgeleyen Fener Bayramı’nı (Yuanxiao Jie) kutluyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin Fener Bayramı’nı kutluyor

Çinliler, en büyük geleneksel bayramları Bahar Bayramı'nın (Chunjie) bitişini simgeleyen Fener Bayramı’nı (Yuanxiao Jie) kutluyor.

Her yer kırmızı fenerlerle süslendi. Halk, bayramın son gününde adet olduğu üzere geleneksel yemekler yedi, akşamları ise çatapat patlatıp, havai fişek attı. Ancak şenlikler sırasında hava kirliliği de en tehlikeli sınıra dayandı. Başkent Pekin’de, havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM 2,5 değeri 400’ü geçti. Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul edilebilir sağlıklı değeri ise 25. Yetkililer, kirliliği arttırdığı için halkın çatapat patlatmaması ve hava fişek atmaması tavsiyesinde bulundu. Bu tavsiyelere kısmen uyuldu.

FENER BAYRAMI'NIN ANLAMI

Fener Bayramı, Yuanxiao adlı yuvarlak ve pirinç unundan yapılan bir tatlının yenmesinden ötürü Yuanxiao bayramı olarak da adlandırılıyor. Halk bu bayram için uğur, mutluluk ya da bereket dileyen iki beyitten oluşan kırmızı kağıt şeridi kapının iki yanına yapıştırıyor. Hemen her yer Çin'in halk sanatına ait ve çok çeşitli modellerdeki kağıt fenerlerle süsleniyor. Bunların üzerinde değişik hayvan, güzel manzara ve kahraman figürleri yer alıyor. Ay takvimine göre, yılın ilk dolunay akşamı kutlanan Fener Bayramı'nda Çinliler evlerine ve iş yerlerine bu fenerleri asıyor ve gökyüzüne fenerler salınıyor. Kutlamalar arasında tapınaklarda tütsülerin yakılması ve Fener Bayramı akşamı aileyle birlikte Yuanxiao tatlısının yenmesi yer alıyor.

Fener Bayramı ilk kez 2000 yıl önce Batı Han Hanedanlığı döneminde başlamış, ardından Doğu Han Hanedanlığı imparatoru Mingdi döneminde fenerleri seyretme geleneğiyle devam etmişti.

Bahar Bayramı, Çin’in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan Fener Bayramı’na kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.

Çin Ay takviminde, 12 burç bulunuyor. Bu takvime kaynaklık eden efsaneye göre Buda, bütün hayvanları huzuruna çağırmış ve emrini dinleyip gelen hayvanlara da geliş sıralarına göre birer yıl hediye etmiş. En hızlı gelen fareye ilk yıl hediye edilmiş. Onu boğa, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek ve domuz takip etmiş. Sonrasında ise yıllar bu hayvanların isimleriyle anılmaya başlanmış.

Geleneksel takvime göre bu yıl at yılı olarak kutlanıyor. CİHAN

Yorumlar