Çin, dünyanın en büyük teleskopunu kuruyor

Çin, 30 futbol sahası büyüklüğünde dünyanın en büyük teleskopunu kuruyor.Ülkenin güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Pingtang kasabasında yapımı 5 yıldır devam eden söz konusu radyo teleskopun 2016 yılında bitirileceği kaydedildi....

Google Haberlere Abone ol
Çin, dünyanın en büyük teleskopunu kuruyor

Çin, 30 futbol sahası büyüklüğünde dünyanın en büyük teleskopunu kuruyor.

Ülkenin güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Pingtang kasabasında yapımı 5 yıldır devam eden söz konusu radyo teleskopun 2016 yılında bitirileceği kaydedildi. Beş yüz metrelik Diyafram Küresel Teleskop’un (FAST), 5 bin 600 ton çelikten oval kirişi var.

Proje için ayrılan miktar ise 107,9 milyon dolar. FAST’ın bin ışık yılı ötedeki iletimleri algılaması bekleniyor.

Çin’deki teleskop, şimdiye kadar yapılmış en büyük tek yüzey radyo teleskop ünvanına sahip Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevi’nden 3 kat daha fazla uzayı görebilme ve on kat daha hızlı gökyüzünü görme imkânı sağlayacak.

Projenin başındaki bilim insanı Nana Rendong, büyük çap ve daha yüksek doğruluk ile teleskopun, daha iyi bir şekilde daha uzağı ve loş gök cisimlerini algılayacağını belirterek, "İyi olan bir şey ise daha tuhaf astronomik fenomenleri keşfedebileceğiniz örnekleri gözlemleme imkânına sahip olacağız.’’ dedi.

Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi baş bilim adamı Li Di ise FAST’ın, ABD Arecibo Gözlemevi’nden iki kat daha fazla gözlem hassasiyetine sahip olacağını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar