Çin, dev kopya Mısır heykelini kaldırıyor

Çin’de yapılan ve eski Mısır’da yere uzanmış insan başlı aslan heykeli sfenksin kopyası olan anıt, Mısır’ın tepkisi üzerine kaldırılıyor.Çin’in kuzeyindeki Hebei eyaletinin merkezi Shijiazhuang’da söz konusu dev heykelin kopyasını...

Google Haberlere Abone ol
Çin, dev kopya Mısır heykelini kaldırıyor

Çin’de yapılan ve eski Mısır’da yere uzanmış insan başlı aslan heykeli sfenksin kopyası olan anıt, Mısır’ın tepkisi üzerine kaldırılıyor.

Çin’in kuzeyindeki Hebei eyaletinin merkezi Shijiazhuang’da söz konusu dev heykelin kopyasını yapan şirket, çıkan tartışmalar üzerine heykeli sökeceklerini açıkladı. 80 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğinde olan taklit heykel, çelik çubuk ve çimentodan yapıldı.

Orijinal yarım insan yarım aslan sfenksin Mısır’da 5 bin yıl önce yapıldığı tahmin ediliyor. Heykelin orijinal uzunluğu 73, yüksekliği 21 metre. Sfenks, Nil Nehri'nin batı kıyısındaki büyük Giza piramitleri yakınında bulunuyor.

Çin medyası, Mısır medyasının çakma heykele geniş yer ayırdığını ve Mısır'ın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne taklit heykel için şikâyette bulunduğunu yazdı.

Şehrin dışındaki bir kültür parkında inşa edilen anıtla ilgili olarak bir park yetkilisi, taklit anıtın bir defaya mahsus olmak üzere film çekimi ve televizyon dizileri için geçici hizmet vereceğini ifade etti.

Adını açıklamayan bir yetkili, dünya kültür mirasına saygılı olduklarını ve her türlü yanlış anlaşılma için özür dilediklerini belirtti. Aynı yetkili, söz konusu heykelden para kazanmak niyetinde olmadıklarını iddia etti. CİHAN

Yorumlar