Çin, çalışma kamplarını kapattı, ikinci çocuğa izin verdi

Çin, büyük tepki alan çalışma yoluyla ıslah kamplarını kapatma ve tek çocuk politikasını gevşetme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Çin, çalışma kamplarını kapattı, ikinci çocuğa izin verdi

Çin, büyük tepki alan çalışma yoluyla ıslah kamplarını kapatma ve tek çocuk politikasını gevşetme kararı aldı. Bu kararlarla birlikte Çin’in tabularını yavaş yavaş yıktığı yorumu yapıldı.

Resmi Xinhua haber ajansına göre, söz konusu kararlar, Çin Milli Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin 23-28 Aralık tarihlerindeki toplantısında alındı. Alınan kararlarla, Kasım ayında Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Kurulu’nun aldığı kararlar onaylanmış oldu. Medyada yer alan haberlere göre, Çin’in aldığı yeni kararların ülkenin kötü olan insan hakları sicilini iyileştirmeye yönelik olduğu da belirtildi.

Kısa adıyla ‘’laojiao’’ olarak adlandırılan "çalıştırma yoluyla ıslah" sistemini ‘’yeteri kadar büyük olmayan küçük suçları’’ işlemiş kişilerin yargılanmadan doğrudan söz konusu çalışma ıslah kamplarına gönderme uygulaması olarak biliniyordu.

Dünyanın zorla çalıştırılmaya dayalı en büyük sistemi olan söz konusu kamplara, ülke genelindeki kapkaççılar, haklarını aramak için kamu binalarının önlerinde ellerinde dilekçeyle bekleyenler (dilekçeciler olarak da adlandırılıyor), kaçak olarak kullanılan merdiven altı kilise üyeleri gibi "toplum düzenini bozmak ve topluma olumsuz etkide bulunmak" suçlarını işleyen kişiler polis tarafından gözaltına alınarak gönderiliyordu.

Bu kişiler, 1957 yılında getirilen sistemle oluşturulan bu kamplarda kötü şartlarda dört yıla kadar çalıştırılıyorlardı. Önceleri ‘’yeniden eğitim’’ adı altında genellikle muhalifler yada sistemle problemi olanlar için uygulanan ancak sonraları içeriği ve kapsamı genişletilerek fiili cezaya dönüştürülen bu sistemin Stalin'den esinlendiği belirtiliyor.

Polisin kararıyla gözaltına alınan ve avukat ve mahkeme yüzü görmeden bu kamplara götürülenlerin dramları sıklıkla yabancı medyanın haberlerine konu olmuştu.

Çin’de ‘’topluma kazandırma’’ olarak da bilinen ve Mao döneminde kurulan ‘’laojiao’’ (laodong jiaoyang- çalıştırma yoluyla yeniden eğitim) sistemi, keyfi uygulamaları da beraberinde getirdiği için büyük eleştiri alıyordu.

Kendilerine kamu sektöründe çalıştıkları söylenen ‘’suçluların’’ ıslah olup olmadıklarına ise kamp görevlileri karar veriyordu. Maaşlarının ise diğer kuruluşlardaki kadar olduğu ileri sürülüyordu. Çin Günlüğü gazetesinin 2007’deki tahminlerine göre ülkede bu şekilde 310 kamp bulunuyor ve buralarda 190 bin ile 2 milyon kişinin çalıştığı tahmin ediliyor.

Bu kamplardan ayrılanlar da diğer kişilerle rahat bir şekilde görüşemiyor yada seyahat edemiyordu. Kamplarda 5 yada daha fazla yıl çalışanların ise evlerine gitmesine müsaade edilmiyor; bazıları da yakın takip altında tutulup, bunların belirlenmiş yerlerde yaşamalarına müsaade ediliyordu.

İKİNCİ ÇOCUK İZNİ DE ONAYLANDI

Toplantıda ayrıca 1 milyar 350 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de hızlı nüfus artışını kontrol altında tutmak için 1979'dan beri uygulanan tek çocuk politikasının gevşetilmesi de karara bağlandı.

Getirdiği olumsuz neticelerle uzun yıllardır eleştiri konusu olan bu politikaya göre daha önce çiftlerin, ailelerinin tek çocukları olması halinde ikinci çocuk yapmalarına müsaade ediliyordu. Şimdi ise çiftlerden birinin tek çocuk olması halinde ikinci çocuğa izin verilecek. Bu karar en çok şehirde yaşayanlar sevindi. İkinci çocuk isteyen aileler, ilk çocuklarını özürlü gösterme yada çok ciddi ceza ödeme yoluna başvuruyordu. Kırsal kesimdekilere ikinci çocuk yapma hakkı zaten vardı.

Çin’de genelde erkek çocuk tercih edildiğinden, ülkede tek çocuk politikasının da etkisiyle cinsiyet eşitsizliği ciddi sorun haline gelmişti. Geçen yılki istatistiklere göre Çin’de 100 kıza 117,7 erkek düşüyor. Normalde ise oranın en fazla 100 kıza 107 erkek şeklinde olması gerekiyor. Sonuç olarak da 15 altı yaş grubunda 25,4 milyon erkeğin artması beklenirken, ülke genelinde bu oranın ise 51,5 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Çin’de ilk çocukların erkek olması eğilimi çok fazla. Yeni uygulamayla ikinci çocukların kız olmasını isteyen ailelerin sayısında da büyük oranda artış olabileceği ifade ediliyor. Yeni getirilen uygulamayla her yıl ortalama 16 milyon bebeğin doğduğu Çin’de 1-2 milyon daha fazla doğum olacağı tahmin ediliyor.

Toplantıda ayrıca Daimi Komitenin 2011-2015 kalkınma planı, kırsal yoksulluğun giderilmesi ve zorunlu eğitim yasasının orta vadeli ilerleme raporları üzerinde de duruldu.

DOĞURGANLIK ASYA’DA DÜŞÜK

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) yayımladığı kaynak kitap World Factbook 2013'ün tahminlerine göre, dünyada kadın başına doğum oranı en yüksek ülke 6,25 ile Mali. Afganistan’ın oranı 5,54, Malezya 2,61, Hindistan 2,55, Endonezya 2,2, Türkiye 2,1, Fransa 2,08, ABD 2,06,Yeni Zelanda 2,06, Avustralya 1,77, Belçika 1,65, Çin 1,55, Almanya 1,42, Japonya 1,35, Güney Kore1,24 ve Singapur 0,79 olarak sıralandı. CİHAN

Yorumlar