Çin: Bulunan parçalar kayıp uçağa ait olmayabilir

Çin, Malezya Havayolları’na ait kayıp uçakla ilgili buldukları parçaların söz konusu uçağa ait olduğunu gösteren delil olmadığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Çin: Bulunan parçalar kayıp uçağa ait olmayabilir

Çin, Malezya Havayolları’na ait kayıp uçakla ilgili buldukları parçaların söz konusu uçağa ait olduğunu gösteren delil olmadığını duyurdu. Kuala Lumpur-Pekin seferi yaparken 6 gün önce kaybolan ve bir daha haber alınamayan uçakla ilgili aramalar devam ediyor. Ancak 227 yolcu ve 12 mürettebatı taşıyan Boeing 777-200 tipi uçağın yeri ya da enkazına ait net bir bulgu edinilemedi. Yaklaşık 92 bin kilometrekarelik alanda yapılan ve giderek batıya doğru kaydırılan arama çalışmalarına 12 ülkeden 42 gemi ve 39 uçak katılıyor.

Son olarak Çin’e ait bir uydunun, uçağın düştüğü sanılan Güney Çin Denizi’ndeki su yüzeyinde uçağa ait olabileceği düşünülen bazı parçaları görüntülediği açıklanmıştı. Ancak parçaların kayıp uçağa ait olduğu iddiaları Çin Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Li Jiaxiang tarafından yalanlandı. Çin medyasına konuşan Li, "Uydu tarafından bulunan yüzen parçaların kayıp uçağa ait olduğuna yönelik bir delil yok.’’ dedi. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, uydunun, Vietnam'ın güneyinde en büyüğü 24 metre uzunluğunda üç yüzen cismin fotoğraflarını gönderdiğini bildirmişti. Çin uydusu tarafından görüntülenen duman ve yüzen objelerin, şu an kayıp uçağa ait olduğunu doğrulayamıyoruz.’’ diyen Li’nin bu açıklamalarına Çin Milli Savunma’sına bağlı Bilim Teknoloji ve Endüstri Kurumu da destek verdi. Kurum, bulunan 3 objenin kayıp uçağa ait olduğunu gösteren bir delil olmadığını açıkladı.

Malezya da uçağa ait bir ipucuna rastlamadıklarını bildirdi.

BAŞBAKAN Lİ: EN UFAK İHTİMAL DE OLSA ARAMADAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Kayıp uçakta 154 vatandaşı bulunan Çin’in Başbakanı Li Keqiang ise bugün meclisin kapanış töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, kayıp uçağı aramak için en küçük umudun bulunması halinde, arama çalışmalardan kesinlikle vazgeçmeyeceklerini söyledi. Çin hükümeti ve halkının da olayla ilgili gelişmeleri, büyük endişe içindeki yolcu yakınları gibi yakından izlediğini anlatan Li, arama-kurtarma çalışmalarını tüm olanakların kullanılarak yoğun şekilde sürdürüldüğü bilgisini verdi. Çin uydusu tarafında görüntülenen ve uçağa ait olabileceği belirtilen söz konusu parçaların, titizlikle inceleneceğini vurgulayan Başbakan Li, çok sayıda ülkenin katıldığı arama çalışmalarında, taraflar arasında eşgüdüm sağlanması gerektiğini de vurguladı. Li, Çin'e ait sekiz geminin bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü, bir geminin bölgeye gitmekte olduğunu ve 10 Çin uydusunun da bilgi ve teknolojik destek sağlamak için kullanıldığını aktardı.

Söz konusu kayıp uçak olayının Çin'in dışa açılma politikasını kesinlikle değiştirmeyeceğini söyleyen Li, Çin hükümetinin sorumluluğu omuzlayıp, yurt dışında Çin vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için uluslararası işbirliğini güçlendireceğini de ifade etti. Li, havacılık güvenliğini sağlamak için çabalardan asla taviz vermeyeceklerini de kaydetti. CİHAN

Yorumlar