Çin basını: İngiltere çöküşte olan imparatorluk utancını örtmeye çalışıyor

Çin Başbakanı Li Keqiang İngiltere’ye tarihi nitelikte bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında iki ülke arasında 14 milyar sterlinlik ticari anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmalar çerçevesinde Çinli şirketler İngiltere’de nükleer...

Google Haberlere Abone ol
Çin basını: İngiltere çöküşte olan imparatorluk utancını örtmeye çalışıyor

Çin Başbakanı Li Keqiang İngiltere’ye tarihi nitelikte bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında iki ülke arasında 14 milyar sterlinlik ticari anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmalar çerçevesinde Çinli şirketler İngiltere’de nükleer enerji santrali ve hızlı tren projelerinde yer alabilecek ve bunların sahibi olabilecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron, imza töreninde yaptığı açıklamada bu yüzyılın en önemli gelişmelerinden biri olarak tanımladığı Çin’in yükselişinde İngiltere’nin de pay sahibi olduğunu belirtti. Cameron “Kalkınma, reform ve yenilik konularında iki ülke tam bir işbirliği içerisinde bulunuyor. Ortaklığımız ekonomik alanın ötesine de uzanıyor. Çin’in yükseliği bu yüzyılın en önemli gerçeklerinden birisidir.” diye konuştu.

Ziyaretinin ikinci gününde ise Çin Başbakanı Li, Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Windsor Kalesi’nde ağırlandı.

Bu arada, Başbakan’ın İngiltere temasları sırasında Çin’in resmi gazetelerinden ‘People’s Daily’nin yayınladığı bir haber dikkat çekti. Çinli gazete haberinde, Birleşik Krallığı “yaşlı ve çöküşte olan imparatorluk” şeklinde tanımlayarak, bu çöküşten kaynaklanan mahcubiyetini saklamak için “tuhaf davranışlar” sergilediğini ileri sürdü.

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi: “Çinliler İngiltere’nin karışık hislerini affetmeli belki de. Güçlenen bir ülke (Çin), çöküşe geçen eski bir imparatorluğun utancını ve bu utancı saklamak için tuhaf davranışlar sergilemesini anlayışla karşılamalı. Diplomasi, iki ülkenin güçlerini gerçekçi şekilde tanımlama üzerine bina edilmeli. Çin veya İngiltere, her kim bu realiteyi çarpıtırsa diplomatik ilişkiler eziyetli olacaktır.” CİHAN

Yorumlar