Çin Başbakanı Li: Yolsuzluklara müsamaha yok

Çin Başbakanı Li Keqiang, herkesin kanun önünde eşit olduğunu, ülkedeki yolsuzluklarla mücadelede kimseye müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çin Başbakanı Li: Yolsuzluklara müsamaha yok

Çin Başbakanı Li Keqiang, herkesin kanun önünde eşit olduğunu, ülkedeki yolsuzluklarla mücadelede kimseye müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.
Sekiz gün süren 12. Çin Milli Halk Meclisi yıllık olağan toplantısı Pekin’de sona erdi. Toplantıya katılan yaklaşık 3 bin delege hükümetin raporlarını gözden geçirip onayladı. Toplantıya kendi geleneksel kıyafetlerini giyerek katılan azınlık milliyetlerin temsilcileri ise salonda renkli görüntü oluşturdu. Meclis Daimi Komitesi Başkanı Zhang Dejiang'ın başkanlık ettiği kapanış toplantısında, Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang ile Yu Zhengsheng, Liu Yunsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan ve Zhang Gaoli gibi Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) diğer üst düzey yetkilileri de hazır bulundu.

-YOLSUZLUKLARA MÜSAMAHA YOK-
Toplantının ardından yerli ve yabancı basının karşısına çıkan Başbakan Li, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yolsuzluklarla ilgili bir soruya yanıt veren Li, Çin'in bir hukuk devleti olduğunu ve konumu ne kadar yüksek olursa olsun, herkesin hukuk önünde eşit olduğuna vurgu yaptı.
Li Keqiang, geçen yıl Cumhurbaşkanı Xi’nin yolsuzlukla ilgili sözlerini hatırlatarak, yolsuzluk yapanlara, parti disiplinine ve devletin yasalarına aykırı eylemlerde bulunan kimselere, yine disiplin kuralları ve kanunlar çerçevesinde ciddi şekilde cezalar verileceğini söyledi.
ÇKP ile hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki irade ve kararlılığının kalıcı olduğuna işaret eden Li, yolsuzluğun, hükümetin tabii düşmanı olduğuna dikkat çekti. Yetki kullanımı ve halkın parasının nasıl harcandığının kurumsal denetime tabi olması gerektiğine de işaret eden Başbakan Li, ‘’ Bir yetki listesi açıklayarak, yetki kullanımının kesin sınırlarını tanımlayacağız ve böylece görevi kötüye kullanmanın önüne geçeceğiz’’ dedi.
Geçen yıl düzenlenen ÇKP'nin 18. Milli Kongresi'nden bu yana Cumhurbaşkanı Xi’nin üzerinde durduğu yolsuzlukla mücadele çalışmalarında ilerlemeler kaydedildiğini savunan Li, bu alandaki çabaların süreceğini dile getirdi.
Yolsuzluk Çin’de süre gelen bir sorun. Xi, yolsuzlukla mücadelenin ÇKP’nin ayakta kalmasıyla ilgili olduğunu belirtmiş ve bu konuda ‘’sıfır müsamaha’’ gösterileceğini açıklamıştı.
-YOLSUZLUK AVI BAŞLIYOR-
Öte yandan Çin Yüksek Halk Savcılığı Başkanı Cao Jianming, bu yıl da yolsuzluğa bulaşmış yetkililerle mücadelenin arttırılacağı ve yozluluk yaparak yurtdışına kaçmış kişilerin de geri iadesi için uluslar arası işbirliğine gideceklerini vurguladı.
Bağımsız bir disiplin kurulunun bulunmadığı Çin’de geçen yıl ÇKP disiplin kurulu, ülke genelinde 2012'ye oranla yüzde 13,3 artışla 182 bin yetkiliyi cezalandırdı. Bunlardan 150 bininin parti disiplin cezasına, 48 bin 900'ünün de idari cezaya tabi olduğu kaydedildi. Ceza alanların 31’inin üst düzey yetkili olduğu, 23’ü ile ilgili de incelemenin sürdüğü ifade edilmişti.
Yolsuzluk ve rüşvetten dolayı bazı üst düzey yetkililer idam yada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bunun en çarpıcı örneği ise geçtiğimiz Temmuz ayında Çin'de eski Demiryolları Bakanı Liu Zhijun'e verilen iki yıl ertelemeli idam cezası olmuştu. Görevini kötüye kullanmak ve rüşvetten bu cezaya çarptırılan Liu'nun, 25 yıl boyunca 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı belirtilmişti.
Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ÇKP'nin eski polütbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai, geçtiğimiz aylarda müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı.


CİHAN

Yorumlar