Çin Başbakanı Li, 2014 hedeflerini açıkladı (2)

Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkesinin 2014 hedeflerini açıkladı. Çin Milli Halk Meclisi’nin yıllık olağan toplantısında hükümetin çalışma raporunu sunan Li, 2014 yılı ekonomik büyüme hedefini yüzde 7,5, enflasyonu yüzde 3,5, askeri harcamaları da yüzde 12,.

Google Haberlere Abone ol
Çin Başbakanı Li, 2014 hedeflerini açıkladı (2)

Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkesinin 2014 hedeflerini açıkladı. Çin Milli Halk Meclisi’nin yıllık olağan toplantısında hükümetin çalışma raporunu sunan Li, 2014 yılı ekonomik büyüme hedefini yüzde 7,5, enflasyonu yüzde 3,5, askeri harcamaları da yüzde 12,2 artışla 132 milyar dolar olarak açıkladı.

Başkent Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’da bugün başlayan toplantıya Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Başbakan Li Keqiang ile Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan ve Zhang Gaoli gibi üst düzey liderler ile 2 bin 932 meclis üyesi katıldı. Toplantının başında 1 Mart’ta Kunming şehrindeki bıçaklı saldırıda ölen 29 kişi için saygı duruşunda bulunuldu.

Sonrasında ise Li, 2013 çalışma raporu ve 2014 hedeflerini açıkladı. Li, 2013’te hedeflerine ulaşıldığını ve ülkesinin uzay ve ekonomi gibi alanlarda elde ettiği başarılara değindi.

2014 ile ilgili konuşan Li, bu yıl 10 milyon istihdam oluşturmak, kentlerdeki kayıtlı işsizlik oranını yüzde 4,6'nın altında tutmak, ekonomik, kültür, sağlık, eğitim, çevre gibi alanlarda reformların sürdürülmesi hedeflerini ortaya koydu. Başbakan Li, ülkesinin 2014 yılında hem tehdit hem de fırsatlarla karşı karşıya bulunacağını ifade etti. Hukukun üstünlüğüne vurgu yapan Li, Çin’de yaşayan azınlıkların eşitliği ve uyumuna dikkat çekti.
Kirliliğe karşı savaş açtıklarını ve enerji yoğunluğunu yüzde 3,9 kesintiye gideceklerini de belirtti.

Li, ülkesinin güçlü bir deniz savunması oluşturma hedefine de değindi. Li ayrıca ülkedeki sosyal uyum ve istikrarın gerekliliğine de işaret etti ve terörle mücadele kararlılığını dile getirdi.

Toplantıya katılan azınlık delegelerin her yıl olduğu gibi kendi milli ve kültürel kıyafetlerini giyerek toplantıya gelmesi renkli görüntüler oluşturdu.

Çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci de yılda bir kere yapılan ve delegelerle bir araya gelme adına tek şans olarak görülen bu toplantıyı haberleştirmek için yarıştı.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan delegeler de toplantıdan beklentilerini ve Li’nin raporunu yorumladı.
Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi delegesi Li Xinrong, bugünkü toplantıya katılmaktan gurur duyduğunu söyledi. Açıklanan çalışma raporunu büyük bir titizlikle incelediğini söyleyen delege, özellikle refah seviyesinin artması için açıklanan hedeflerden dolayı memnun olduğunu dile getirdi.

Gansu eyaleti delegesi Ma Xuehua ise raporda özellikle azınlıklar ve kırsal kesimdeki halkın yaşam koşullarının iyileştirmesi konularına ilgi duyduğunu ifade etti. Kendisinin bir eğitimci olduğunu söyleyen Ma, düzenlenecek toplantılarda eğitim konusunda ilerleme kaydedilmesi konusunda tavsiyelerde bulunacağını kaydetti.

13 Mart'ta bitecek toplantıda ayrıca Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Savcılık çalışma raporlarının incelenip onaylanması bekleniyor. Toplantının sonunda her yıl olduğu gibi Başbakan, yerli ve yabancı basının karşısına çıkacak ve soruları cevaplayacak. CİHAN

Yorumlar