Çin Başbakanı İngiltere’de: Ticari hedef 100 milyar dolar

Çin Başbakanı Li Keqiang, Avrupa turu kapsamında İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldi.Londra’da gerçekleşen görüşmede Li Keqiang, ticaret hacminde 2015 yılı için 100 milyar dolar hedefini ortaya koydu. İki ülke arsındaki...

Google Haberlere Abone ol
Çin Başbakanı İngiltere’de: Ticari hedef 100 milyar dolar

Çin Başbakanı Li Keqiang, Avrupa turu kapsamında İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldi.

Londra’da gerçekleşen görüşmede Li Keqiang, ticaret hacminde 2015 yılı için 100 milyar dolar hedefini ortaya koydu. İki ülke arsındaki ticaret hacmi 2013 yılında 70 milyar dolar gerçekleşmişti.

Çin medyasına göre Li, görüşmede nükleer enerji, hızlı tren, altyapı ve şehirleşme alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesini istedi. Bu yıl, Çin-İngiltere Kapsamlı Stratejik İlişkileri’nin kuruluşunun 10. yılı. İki lider, bu ilişkilerin yeni bir seviyeye çıkarılması konusunda fikir birliğine vardı.

Görüşmede ayrıca, Li, finansal işbirliğinin ilerletilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yerel para birimleriyle doğrudan ticaretin yapılabilmesine olanak sağlanması, Çin parası Yuan (RMB) için takas bankası kurulması ve Çin bankalarının İngiltere’de şubeler açmasına işaret etti. Li, bilimsel inovasyon, yeşil ekonomi, tıp ve havacılık gibi alanlardaki işbirliğinin pekiştirilmesi gerekliliği ile kültürel değişimin güçlendirilmesine değindi.

Çin ile ilişkilere önem verdiklerini kaydeden Cameron ise Çinli şirketleri ve öğrencileri İngiltere'ye davet etti. Başbakan Li de İngiltere’nin Çinli ziyaretçilere vize prosedürlerinin kolaylaştırılması adımını takdirle karşıladığını belirtti.

Cameron ayrıca Çin ile ekonomi ve ticaret, finans, eğitim, bilim, nükleer enerji ve yüksek hızlı tren alanlarında işbirliğini derinleştirmek istediklerini de ifade etti.

Çin medyası, ilk sanayileşen ülke İngiltere ile gelişmekte olan en büyük ülke Çin arasındaki işbirliğinin iki ülkenin yanı sıra dünyaya da fayda sağlayacağı yorumunu yaptı.

24 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMALAR

İki başbakan görüşmeden sonra toplam değeri 24 milyar doları aşan finans, bilim ve teknoloji, eğitim, enerji ve altyapı gibi alanları kapsayan işbirliği anlaşmalarının imza töreninde hazır bulundu.

Anlaşmalara göre, Çin, İngiltere’nin başkenti Londra’yı kuzey şehirlerine bağlayacak yeni yüksek hızlı tren hattına yatırım yapacak.

Enerji projeleri arasında yeni nükleer enerji de olduğu ve bunlar arasında İngiltere’nin Çin’den reaktörler ithal edeceği belirtildi.

Bu arada Çin’in merkez bankası, bugün yaptığı açıklamada, ülkenin ikinci büyük ticari bankası Çin Yapı Bankası’nın (CCB), Londra’da Çin parası işlemleri için takas bankası olmasına yetki verdiğini duyurdu. Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası(PBOC), takas işlerini de CCB’nin sahibi olduğu Çin Yapı Bankası (Londra) Limited iştiraki tarafından üstlenileceğini kaydetti.

20 YILLIK SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ ANLAŞMASI

Çin’in devlete ait Çin Milli Açıkdeniz Petrol Şirketi (CNOOC) de dün gece yaptığı açıklamada, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki için Londra merkezli petrol devi BP ile 20 yıllık anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Anlaşmaya göre, BP, 2019 yılında başlayarak, Çinli şirkete, 20 yıllığına küresel portföyünden yıllık 1,5 milyon tona kadar sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik edecek. Söz konusu anlaşmanın değerinin ise 20 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Açıklamada, tarafların tam kapsamlı bir ticari sözleşmenin ise bu yılın ortalarında imzalayacağı kaydedildi.

Çin medyası ayrıca, Li’nin 3 günlük İngiltere ziyareti sırasında toplam değeri 30 milyar doları aşan 40’ın üzerinde anlaşma imzalanacağını yazmıştı.

YÜZDE 7,5 EKONOMİK BÜYÜME HEDEFİ TUTTURULACAK

Öte yandan İngiltere medyasına göre Çin Başbakanı Li, ülkesinin uygun bir seviyede ekonomik büyümeye ihtiyaç duyduğunu ve 2014 yılı için yüzde 7,5’lik ekonomik büyüme hedefini tutturacağına inandığını söyledi. Li, bunun geçmiş yıllara göre daha yavaş ancak normal olduğunu da vurguladı.

TİBET SORUNU

Diğer taraftan iki ülkenin yayımladığı ortak bildiride iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin güçlendirileceğine, ayrıca ticaret, finans, nükleer enerji, havacılık, kültürel değişim ve bilim gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirileceği vurgulandı.

Bildiride, İngiltere'nin uzun vadeli politika çerçevesinde, Çin’in batısında yer alan Tibet'i, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak tanıdığı ve Tibet'in bağımsızlığını desteklemediği vurgulandı.

Ayrıca, 1997’de İngiltere’nin Çin’e geri verdiği Hong Kong’a da değinilirken, 'tek ülke, çift sistem' ilkesi ve temel yasa temelinde Hong Kong'un refah ve istikrarının korunmasının her iki ülkenin çıkarlarına uygun olduğu ifade edildi.

Li, Pazartesi günü vardığı İngiltere’de dün ayrıca İngiltere Kraliçesi II Elizabeth ile de görüşmüştü. Li’nin İngiltere’nin ardından Yunanistan’ı da ziyaret etmesi bekleniyor. Çin Başbakanı Li’nin bu seferki Avrupa turunda Türkiye’ye de resmi bir ziyareti planlanıyordu ancak sonrasında iptal edildi.

Cameron, Aralık 2013’te Çin’i ziyaret etmişti. CİHAN

Yorumlar