Çin ‘’at yılı’’na giriyor

Çin, bu gece geleneksel ay takvimine göre yılan yılını geride bırakıp, at yılına giriyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin ‘’at yılı’’na giriyor

Çin, bu gece geleneksel ay takvimine göre yılan yılını geride bırakıp, at yılına giriyor. Bu bayram aynı zamanda ülkede Çin yeni yılı yada Bahar Bayramı (Chunjie) olarak da adlandırılıyor.

Bayram dolayısıyla tüm hazırlıklar yapıldı. Saatler yerel saatle 00.00’ı gösterdiğinde Çin yeni yılına girilmiş olacak. Kötü ruhları korkuttuğuna inanılan havai fişek ve çatapat patlatma etkinlikleri de bu akşam yine geleneklere göre yapılıyor. Yetkililer, hava kirliliğinin yoğun yaşandığı yerlerde, havai fişek atılmasının aza indirgenmesi için televizyonlarda kamu spotu yayınlıyor. Hava kirliliğiyle mücadele için bazı şehirlerde ise havai fişeklerin belli saatler ve yerlerde atılması yasaklandı.

Bahar Bayramı, Çin'in 12 hayvanlı ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan ve Çinlilerin Yuanxiaojie olarak adlandırdıkları Fener Bayramı'na kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.

Bayram için her yer, geleneksel kırmız renkli fenerler, uğur getirdiğine inanılan sözler, simgeler ve at figürleriyle süslendi.

Aileleriyle Bahar Bayramı’nı bir arada geçirmek, Çin’de vazgeçilmez bir gelenek. Öyle ki hemen herkes nerede olursa olsun aile büyüklerinin olduğu memleketine bayramı kutlamak için gitti. Akşam saatlerinde ise bayrama has birlikteliği temsil eden aile yemeği yendi. Geleneksel olarak donatılan yemek masalarını en çok bolluk ve bereket anlamına da gelen balık ve Çin mantısı gibi yemekler süsledi.

Ayrıca devlet televizyonu CCTV’nin bayram özel programı da yine her yıl olduğu gibi Çinlileri ekrana kilitledi. Bayram nedeniyle 7 günlük resmi tatil yapılıyor. Bayram süresince halk genelde panayırlar, parklar yada turistik yerleri gezerken, maddi durumu iyi olanlar ise tatili yurt dışında geçiriyor.

Çin’in 4 bin yıllık Ay takviminde, 12 burç bulunuyor. Bu takvime kaynaklık eden efsaneye göre Buda, bütün hayvanları huzuruna çağırmış ve emrini dinleyip gelen hayvanlara da geliş sıralarına göre birer yıl hediye etmiş. En hızlı gelen fareye ilk yıl hediye edilmiş. Onu boğa, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek ve domuz takip etmiş. Sonrasında ise yıllar bu hayvanların isimleriyle anılmaya başlanmış.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de halkın yeni yılını kutladı ve Çin halkının at yılında, ejderha ve atın sahip olduğu hedefe doğru durmadan koşma ruhunu sürdürmek suretiyle milletin kalkınması için ortak çaba harcamasını arzuladığını söyledi.

Öte yandan dünya liderleri de Çin yeni yılını kutladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon görüntülü bayram kutlama mesajı yayınladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma,Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt ,Arnavutluk Devlet Başkanı Bujar Nishani de Çin yeni yılını kutlayan liderler arasında yer aldı.

İnternetteki arama motoru Google da Çinlileri unutmadı ve açılış sayfasında at simgesiyle Çinlilere yeni yıl jesti yaptı.

At, Çin burcunda yedinci sırada yer alıyor. At yılında doğanların, son derece hareketli, sağlıklı, aktif ve enerjik olacağı belirtiliyor. CİHAN

Yorumlar