Çin ‘’at yılı’’na girdi (2)

Çin, geleneksel ay takvimine göre yılan yılını geride bırakıp, at yılına girdi. Bu bayram aynı zamanda ülkede Çin yeni yılı yada Bahar Bayramı (Chunjie) olarak da adlandırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Çin ‘’at yılı’’na girdi (2)

Çin, geleneksel ay takvimine göre yılan yılını geride bırakıp, at yılına girdi. Bu bayram aynı zamanda ülkede Çin yeni yılı yada Bahar Bayramı (Chunjie) olarak da adlandırılıyor.

Bayram dolayısıyla tüm hazırlıklar yapıldı. Saatler yerel saatle 00.00’ı gösterdiğinde havai fişekler eşliğinde Çin yeni yılına girildi. Kötü ruhları korkuttuğuna inanılan havai fişek ve çatapat patlatma etkinlikleri de bu gece yine geleneklere göre yapılıyor.

Başkent Pekin’deki tarihi Saat Kulesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da bayramın kutlandığı en hareketli yerlerin başında geldi. Kulenin başında yeni yıl için geri sayım başladı. Derken gong sesi duyuldu. Kulede görevli ve geleneksel kıyafetleri giyen dört genç dev ağacı zile vurarak, gong çaldı.

Bu sırada etrafta havai fişeklerin ışıltıları belirdi. Havanın biraz sisli oluşu ve yetkililerin kirli havayla mücadele için yaptıkları ‘’mümkünse havai fişek kullanmayın’’ uyarıları neticesinde bu yıl gökyüzünde eski muhteşem havai fişek gösterisi görülmedi.

Halk, yol kenarlarında yada mahalle aralarında havai fişek atarak yada çatapat patlatarak bayramı karşıladı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan iki küçük kız, bugünün kendileri için en mutlu gün olduğunu söyledi. Sokaktaki bazıları ise konuşmaktan kaçındı.

Bahar Bayramı, Çin’in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan Yuan Xiao Bayramı’na (Fener Bayramı) kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.

Çin Ay takviminde, 12 burç bulunuyor. Bu takvime kaynaklık eden efsaneye göre Buda, bütün hayvanları huzuruna çağırmış ve emrini dinleyip gelen hayvanlara da geliş sıralarına göre birer yıl hediye etmiş. En hızlı gelen fareye ilk yıl hediye edilmiş. Onu boğa, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek ve domuz takip etmiş. Sonrasında ise yıllar bu hayvanların isimleriyle anılmaya başlanmış.
CİHAN

Yorumlar