Çin, Asya'da sürdürülebilir güvenlik istiyor

Çin'in Şanghay şehrinde Asya kıtası ve dünyayı ilgilendiren önemli bir zirve gerçekleştiriliyor. Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi, birçok ülke devlet başkanını bir araya getirdi. Çin Cumhurbaşkanı...

Google Haberlere Abone ol
Çin, Asya'da sürdürülebilir güvenlik istiyor

Çin'in Şanghay şehrinde Asya kıtası ve dünyayı ilgilendiren önemli bir zirve gerçekleştiriliyor. Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi, birçok ülke devlet başkanını bir araya getirdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ev sahipliğinde yapılan AİGK Zirvesi'ne, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere 11 ülke devlet başkanı düzeyinde katıldı. Birleşmiş Mişlletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, örgütün dönem başkanlığını Çin'e devrediyor.

Ev sahibi ülke Cumhurbaşkanı Xi Jinping zirvede yaptığı konuşmasında, Asya bölgesinde kapsamlı bölgesel güvenlik stratejisinin hazırlanarak, bölgede uygulanması gerektiğini söyledi. "Biz Asya'da sürdürülebilir güvenliğin sağlanması için aktif işbirliği yapmalıyız. güvenlik alanında yeni bölgesel işbirliği kurmalıyız." diyen Cumhurbaşkanı Xi, Asya'da güvenlik sisteminin bütün ülkelerin kendi güvenliğini sağlama hakkında saygılı bir ortamda kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Zirvenin ilk gününde katılımcı ülke liderleri birer konuşma yaptı. Liderler, yoksulluk, işsizlik, uluslararası terörizm, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı, sınır ötesi suçlar gibi önemli sorunlara karşı tedbirlerin alınması konusunda ortak çağrıda bulundu. Ayrıca, Afganistan'daki son duruma da değinildi. Devlet başkanları Afganistan'ın kendi sorunları ile yalnız bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

AİGK/CICA tarihinde en fazla liderin katıldığı zirvede 11 devlet başkanının yanı sıra birçok üst düzey yetkili bulunuyor. Zirvede Rusya, İran, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Sri Lanka'dan devlet başkanı seviyesinde katılım gözlenirken, BM Genel Sekreteri Ban ki-mun da zirve kapsamında görüşmelerde bulunuyor CİHAN

Yorumlar