Çin anaokullarında ilaç skandalı

Çin’deki bazı anaokullarında çocukların gribe yakalanmaması ve okula devamlılığını sağlamak için grip ve bazı bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar verildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Çin anaokullarında ilaç skandalı

Çin’deki bazı anaokullarında çocukların gribe yakalanmaması ve okula devamlılığını sağlamak için grip ve bazı bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar verildiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan skandal, son olarak ülkenin kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde görüldü. Eyaletin merkezi Lanzhou’daki iki anaokulunda, çocuklarda Ekim 2013’te ‘’el-ayak-ağız hastalığı’’ görülmesinin ardından günde iki kere ağız yoluyla Ribavirin isimli ilaç verildiği belirtildi. Yüzlerce veli çocuklarının okuduğu anaokulda toplanarak, çocuklarına söz konusu ilaçların verilip, verilmediği bilgisini talep etti.

270 öğrencisi bulunan özel anaokulun müdürü, suçlarını kabul etti. Skandal, Pazartesi günü bir öğretmenin velilerle internetten görüşmesi sırasında konuyu açmasıyla ortaya çıktı. Duruma ebeveynler tepki gösterdi. Öğrenci velileri, çocuklarında ilacın yan etkisi olduğuna inandıkları kaşıntı ve bacak ağrısı görüldüğünü söyledi.
Devlet medyasının haberlerine göre, 5 yaşındaki çocuğun annesi Bai Jing, çocuğunda son aylarda söz konusu şikayetleri gözlemlediğini söyledi.

Litian adlı anaokulunun müdürü Nie Aiqin, geçen ekim ayında 50 kutu Ribavirin satın aldıklarını söyledi ve öğrencilere iki kere olmak üzere her seferinde 3 gün boyunca bu ilacı verdiklerini ifade etti.

Ancak veliler, okul müdürünün ilacın dozajıyla ilgili açıklamasından şüphelendiklerini kaydetti. Veliler, benzer olayların yaşanmaması için hükümetin olayı araştırmasını isterken, okulun söz konusu ilacı reçetesiz satın alması ve kullanmasının kanunsuz olduğu ifade edildi. Okulun bulunduğu ilçedeki yerel makamlar, olayı araştıracaklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde de ülkenin ortasında yer alan Hubei, kuzeyindeki Shaanxi ve kuzeydoğudaki Jilin eyaletlerindeki anaokullarında da ağız yoluyla öğrencilere ilaçlar verildiği medyaya yansımıştı.

Jilin eyaletinde Cumartesi günü 700 öğrencisi bulunan bir anaokulu öğrencilerinde bacak ağrısı, burun akıntısı, deri kaşıntısı ve genital bölgelerinde iltihaplanma görüldüğü ve velilerin olayı yetkililere bildirdiği belirtildi.
Öğrencilerin sağlık kontrolünden geçirildiği ancak öğrencilere verilen ilacın dozajının ve süresinin ne olduğu konusunda bilgi verilmedi. Polis, öğrencilere kanunsuz ilaç veren anaokulunun çalışanlarını gözaltına aldığı bildirildi.

Jilin’deki anaokul öğrencilerine verilen ilacın grip tedavisinde kullanılan ‘’moroxydine ABOB’’ olduğu ve aynı ilacın Shaanxi eyaletindeki iki anaokulunda 2008 yılında kullanıldığı açıklandı. Polis, bu okullarda öğrencilerin gripten korunarak okula devamlılığını sağlama amacıyla adı geçen ilacı veren bazı anaokul çalışanlarını tutukladığı ifade edildi. CİHAN

Yorumlar