Çin, ABD’den sıvılaştırılmış doğal gazın doğrudan ihracatını istedi

ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry, Çin temaslarının ikinci ve son gününde Çin ile ticari ve enerji işbirliğini masaya yatırdı.

Google Haberlere Abone ol
Çin, ABD’den sıvılaştırılmış doğal gazın doğrudan ihracatını istedi

ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry, Çin temaslarının ikinci ve son gününde Çin ile ticari ve enerji işbirliğini masaya yatırdı.
Kerry, Çin Başbakanı Li Ke Qiang ile Pekin'de bir araya geldi. Görüşmede ticari ve enerji işbirliği ele alındı. Li, ABD'den, Çin'e sıvılaştırılmış doğal gazın doğrudan ihracatını istedi ve Washington’a kaya gazının ortak keşfi için ileri adım atması çağrısında bulundu.
Görüşmede, Çin’in en büyük gelişmekte olan ülke, ABD’nin de en büyük gelişmiş ülke olduğunu hatırlatan Li, ikili stratejik temas ve işbirliğini korumanın, yeni tip büyük ülke ilişkisi kurulmasına, bölge ve dünyanın barış, kalkınma ve refahına yardımcı olacağını söyledi.

İKİLİ TİCARET 500 MİLYAR DOLARI GEÇTİ-
Li Keqiang, karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde işbirliğini güçlendirmeleri ve birbirlerinin temel çıkar ve büyük kaygılarını dikkate almaları, ilişkileri geliştirmeleri ve daha yapıcı ve açık bir şekilde kazan-kazan ilişkisini başarmaları gerektiğini belirtti.
Başbakan Li, ikili ilişkilerin geçen yıldan beri gelişmesini övdü ve ABD Başkanı Barack Obama ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in başarılı bir görüşme gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Li, ikili ticaret hacminin 500 milyar doları geçtiğini de açıkladı. Li, iklim değişikliğiyle mücadelede ABD ile daha sıkı teknoloji işbirliği çağrısı yaptı.
Yapıcı diyalog ve işbirliğinin hayati önemde olduğunu vurgulayan Kerry ise ABD’nin Çin ile ticareti işbirliğini genişletmek, karşılıklı yatırım anlaşması müzakerelerini ilerletmek, iklim değişikliği gibi küresel meselelerde koordinasyonu güçlendirmek, ikili ilişkileri sağlamlaştırmak ve ortaklaşa bölgesel barış ve istikrarı korumak istediğini söyledi.
Geçen yıl Şubat ayında göreve geldikten sonra Çin’e ikinci ziyaretini gerçekleştiren Kerry, Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Devlet Müşaviri ve aynı zamanda eski Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmüştü.
Kerry, bugün Çin temaslarını tamamlayarak Pekin’den ayrıldı.
Seul, Kerry’nin Asya turundaki ilk durağı olmuştu. ABD Dışişleri Bakanı, Pekin’in ardından Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de gidecek.
Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Nisan ayında Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler'i kapsayan Asya turuna çıkacak.
CİHAN

Yorumlar