Çin, ABD’den casusluk açıklaması bekliyor

Pekin yönetimi, ABD’nin Çin’deki telekomünikasyon devi üzerinden casusluk faaliyeti yürüttüğü faaliyetlerine açıklama beklediğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Çin, ABD’den casusluk açıklaması bekliyor

Pekin yönetimi, ABD’nin Çin’deki telekomünikasyon devi üzerinden casusluk faaliyeti yürüttüğü faaliyetlerine açıklama beklediğini bildirdi.

Batı medyasında çıkan ve Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın, Çin’in telekomünikasyon teknolojileri devi Huawei şirketinin üst yöneticilerinin dışarıyla kurdukları tüm temaslarını takip ettiğini ve şirket hakkında önemli bilgilere ulaştığı haberleri Çin’i harekete geçirdi. Pekin, ABD’nin internet üzerinden Huawei’e büyük çaplı gözetleme yaptığı ve gizli bilgileri çaldığı, dinlenen hedefler arasında Çin'in eski liderleri, dışişleri ve ticaret birimleri ve bankaların da yer aldığı iddialarına sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, ABD'ye, Çin'e karşı yürüttüğü dinleme, gözetleme ve gizli bilgileri çalma faaliyetlerinden dolayı ciddi girişimlerde bulunulduklarını ve bu konuda Washington yönetiminden açıklama beklediklerini belirtti. Pekin’deki basın toplantısında, ABD’nin bu gibi hatalara son vermesini istediklerini vurgulayan Hong, olayı yakından izlediklerini kaydederek, ABD'den söz konusu faaliyetlerini durdurmasını istediklerini ifade etti.

Amerikan “The New York Times” ve Alman dergisi “Der Spiegel” bu hafta sonu, eski Amerikan güvenlik şirketi çalışanı Edward Snowden’in basına sızdırdığı belgelere dayanarak, NSA’in, Huawei’e yönelik faaliyetlerini haberleştirmişti.

The New York Times, ABD’nin “Shotgiant” adını verdiği operasyonla, Huawei ve Çin ordusu arasındaki gizli ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçladığını yazdı. Gazete ayrıca başka bir amacın da söz konusu operasyonla 145 ülkede iş yapan Huawei'nin teknolojisine sızıp, şirketin diğer ülkelere sattığı telefonlar ve bilgisayarlar üzerinden de bilgi toplama olduğunu duyurdu.

Der Spiegel ise ABD’nin, Huawei’in bin 400’den fazla müşterisinin bilgilerine ulaştığını ve şirketin mühendislerini nasıl eğittiğini gösteren belgeleri de sızdırdığını sayfalarına taşıdı. CİHAN

Yorumlar