Çin: ABD ile çıkarlarımız birbirine bağlı, zıtlaşmayla kaybedilebilir

Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu ile Çin-ABD Üst Düzey Kültür İstişaresi toplantıları başladı.Bugün Başkent Pekin’deki toplantıların ortak açılışında konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve ABD ekonomisinin, dünya ekonomisinin...

Google Haberlere Abone ol
Çin: ABD ile çıkarlarımız birbirine bağlı, zıtlaşmayla kaybedilebilir

Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu ile Çin-ABD Üst Düzey Kültür İstişaresi toplantıları başladı.

Bugün Başkent Pekin’deki toplantıların ortak açılışında konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve ABD ekonomisinin, dünya ekonomisinin üçte birini, ticaret hacminin ise küresel ticaretin beşte birini oluşturduğuna işaret etti. Xi konuşmasında, iki tarafın da çözüm için çalıştığı müddetçe Çin-ABD ilişkilerinde kaygıya gerek olmadığını vurguladı.

Xi, "Farklı geçmişleri ve kültürleri göz önüne alındığında Çin ve ABD’nin bazı konularda farklı görüşlerinin ve hatta sürtüşmelerinin olması doğaldır.’’ dedi. Bunun da iletişim ve işbirliğini daha da önemli hale getirdiğinin altını çizen Xi, "Bizim çıkarlarımız her zamankinden daha çok birbiriyle bağımlıdır’’ dedi iki ülkenin "işbirliğiyle kazanabileceğini, zıtlaşmayla ise kaybedebileceğini’’ne dikkat çekti. ‘’Çatışırsak bu iki ülke ve dünya için bir felaket olur’’ vurgusu yapan Çin Cumhurbaşkanı, Pasifik’teki güçlerin eski model kaçınılmaz çatışmaları kırması gerektiği çağrısı da yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama da toplantı için bir mesaj yayımladı ve yeni model büyük devlet ilişkisini geliştirmeye dikkat çekti.

Xi ayrıca, birisinin temel sorunlarda bir yanlış yapması halinde, bu yanlışın bütün teşebbüsleri yıkabileceği uyarısında da bulundu.

Xi Jinping konuşmasının sonunda, 'damlaya damlaya göl olur' manasına gelen Çin deyimi kullanarak, adım adım ilerleyip yeni tip büyük ülkeler arası ilişki modelini geliştirmek suretiyle ikili ilişkileri daha güzel yarınlara taşımayı arzuladığını ifade etti.

60 KONU MASAYA YATIRILIYOR

İki gün sürecek toplantıda yatırım, Çin parası Yuan’in (RMB) değeri, iklim değişikliği, bilim ve yenilik, Sudan ve Güney Sudan, BM barışı koruma ve hayvanların ve bitkilerin yasadışı ticareti ile Asya-Pasifik'te etkileşimler de dahil olmak üzere iç ve dış politika konularının yer aldığı 60 konunun masaya yatırılacağı kaydedildi.

Toplantıya ABD’den Dışişleri Bakanı John Kerry ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu Yandong eş başkanlık yapıyor. Toplantıya arıca ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ile Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang da katılıyor.

Söz konusu toplantı, karşılıklı güveni artırmak, farklılıkları azaltmak ve yeni büyük ülke modeli ilişkilerini geliştirmek amacını taşıyor.

Bu yıl ikili diplomatik ilişkilerin 35. yıld önümü kutlanıyor. Çinli yetkililer, iki ülke çıkarlarının giderek iç içe olduğunu belirterek, ticaret ve yatırım, anti-terörizm, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve bölgesel konularda ABD ile işbirliği yapmaya istekli olduklarını ifade ediyor. CİHAN

Yorumlar