Çin: 32 terörist gruba darbe indirdik

Çin, 23 Mayıs’tan bu yana devam eden operasyonlarda 32 terörist gruba darbe indirildiğini, 380 zanlı ve 65 firarinin tutuklandığını bildirdi.Çin'in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi tarafından bugün düzenlenen...

Google Haberlere Abone ol
Çin: 32 terörist gruba darbe indirdik

Çin, 23 Mayıs’tan bu yana devam eden operasyonlarda 32 terörist gruba darbe indirildiğini, 380 zanlı ve 65 firarinin tutuklandığını bildirdi.

Çin'in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında, bölgedeki durum hakkında bilgi verildi. Açıklamada, Şincan’daki operasyonlar sonucunda bölge mahkemelerinde 120 dava açıldığı ve 315 kişiye, aralarında idam cezasının da olduğu cezalar verildiği kaydedildi. Bu davların, şiddet, terör, aşırı dinci faaliyetler, silah üretimi, terör içerikli videoların yayılması ve sınır ötesi suçları da kapsadığı ifade edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Maya Wang, bölgedeki şiddetli saldırıların faillerinin bundan sorumlu tutulması gerektiğini fakat yetkililerin mevcut sert operasyonlarının, bunun ters teptiğinin kanıtı olabileceğini söyledi.

Wang, genelde bu tip üst düzey suçların bastırılmasında bu tür suçlara odaklanmış ve faillerin bir an önce bulunması için bir siyasi baskı olduğunu ve çok sayıda zorla itiraf ve temel usule ilişkin korumanın kalkma risklerinin oluştuğunu söyledi. Wang, bunun da yetkililerin, gerçek faillerin kaçarken, değişik suçları üstlenmeleri için halkı toplamasıyla neticelendiğini ifade etti.

Öte yandan Çin devlet televizyonu, geçen hafta Şincan’ın Hotan şehrinde elindeki baltayla bir kahvehanede Çin dominosu onayanlara saldıran 3 Uygurdan biri olan Mirzat’ın (Mu’er Zhati), Uygur dilinde pişmanlık duyup özür dilediği ve bölgedeki ‘’cihad savaşından’’ etkilendiğini söylediği görüntülülerini yayınladı. Kahvehane saldıran 3 Uygur’dan ikisi polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Pekin yönetimi, saldırganların, yurtdışı bağlantılı terör gruplarıyla bağlantılı aşırı dinci olduklarını savunuyor ancak kamuoyuna bunu destekleyecek çok az kanıt gösteriyor.

Uygur hakları savunucuları ise tansiyonun artmasına Çinli yerleşimcilerin bölgeye göç akınının ve Pekin’in resmi ayrımcılıkla Uygurları dışlamasının neden olduğunu savunuyor.

CİHAN

Yorumlar